Sin Džafera Deve tuži Rodea za klevetu

On kaže da su tvrdnje nemačkog ambasadora na "Kosovu" o nacističkoj prošlosti Džafera Deve - lažne

Sin Džafera Deve podneo je sudu u Berlinu tužbu za klevetu protiv nemačkog ambasadora na tzv. Kosovu Jorna Rodea. 

Valdet Deva je u objavi na Fejsbuku napisao da je Rode izneo lažne optužbe na račun njegovog oca.

"Danas je podneta tužba protiv nemačkog 'ambasadora' u Prištini Jorna Rodea za tešku klevetu ličnosti Džafera Deve. Tužba je podneta berlinskom sudu u Nemačkoj. 'Ambasador' je nastavio sa lažnim i neosnovanim optužbama protiv ličnosti Džafera Deve i preuzeo je upravljačku ulogu govoreći nam kako da rešavamo naše unutrašnje stvari. Šteta što ni 'ambasador' Rode, ni njegove kolege u Srbiji, nisu tako oštro reagovali kada se slave i obeležavaju Draža Mihajlović ili Slobodan Milošević, kojima su podignuta spomen obeležja na mnogim mestima u Srbiji! Velika je sramota za vladu što o ovim neosnovanim optužbama nisu rekli ni reč, kako bi pokazali svetu da Albanci štite istinu i najeminentnije ličnosti naše nacionalne istorije."

Valdet Deva je najavio da će svedoci u tužbi biti istoričar Jusuf Budžovi i bivši poslanik Faton Bislimi.

"Treba napomenuti da ćemo mi kao narod uvek biti u bliskom prijateljstvu sa nemačkom državom i da ne zaboravljamo pomoć koja nam je ukazana kada nam je bila najpotrebnija, ali je nemački ambasador Rode jasno pokazao da služi nekom drugom, a ne velikodušnoj nemačkoj državi i narodu", navodi se u objavi. 

Priština je nedavno ponovo pokušala da obnovi kuću Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika, što je naišlo na oštru osudu ne samo Srbije, već i međunarodne zajednice. 

'Ambasador' Nemačke u Prištini Jorn Rode komentarisao je i ranije da Nemačka ima problem sa obnovom kuće ovog "saradnika nacista", koji je "bio pripadnik zloglasne divizije 'Skenderbeg'.

"Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", poručio je Rode u objavi na Tviteru. 

Inače, Valdet Deva je pre nekoliko dana podneo tužbu za klevetu i protiv Efraima Zurofa, direktora centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, takođe zbog tvrdnji koje je izneo o njegovom ocu. 

On je na Fejsbuku napisao da je Zurof "srpski pijun", koji je plaćen da daje takve izjave.