Srbija i Balkan

Dodik: Rusija je najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma

Čast nam je što je ruski predsednik iskazao želju i volju da primi orden, ocenio je predsednik Republike Srpske
Dodik: Rusija je najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

U banjalučkoj kasarni "Kozara" danas je održan prijem povodom pravoslavnog Božića, na kojem je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio da se Rusija pokazala kao najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma koji uvažava teritorijalni integritet BiH, što je bio razlog da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dodeli orden.

"Kad god sam razgovarao sa Putinom, ne samo u zvaničnim saopštenjima, nego i u direktnoj komunikaciji sa njim potenciran je mir, teritorijalni integritet i da Rusija može da podrži naše pravo samo u okviru Dejtona", rekao je Dodik.

On je podsetio da godinama unazad postoje odlični odnosi i razumevanje na relaciji Putin, on i Republika Srpska, napomenuvši da dodela ordena ruskom predsedniku nema nikakve veze sa Ukrajinom kao i da Republika Srpska ne želi da bude uvučena u opštu antirusku histeriju, ističući da je Srpska ostala neutralna.

"Voleo bih da nije bilo rata u Ukrajini i da se odmah završi. O tome ne odlučujem ja, ali ono o čemu sam odlučivao jeste da čoveku koji decenijama stoji na objektivnom prikazivanju Dejtonskog sporazuma uručim orden" pojasnio je Dodik.

Poručio da će naredne godine predložiti da Orden Republike Srpske na ogrlici dobiju predsednici Amerike, Nemačke, Velike Britanije i Francuske jer su to predsednici zemalja koje su zaslužne za Dejtonski sporazum.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike Srpske, 9. januara odlikovao je Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici,što je naišlo na osudu SAD i EU. 

image