Srbija i Balkan

Milanović o 9. januaru: Svako može da slavi šta hoće

Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava, dodao je on
Milanović o 9. januaru: Svako može da slavi šta hoće© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/bs.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, izjavio je da svako može da slavi šta god hoće i da je proglasiti nešto neustavnim obična glupost.

"Ustavni sud BiH ima stranaca. Kad se Ustavni sudovi bave simboličnim stvarima kao što su praznici, nije dobro. U Republici Srpskoj  misle da je to praznik njihove države u državi. Državu u državi su dobili, voljom i Hrvata, predsednika Tuđmana i naših predstavnika u Dejtonu. Nećemo osporavati njen opstanak", rekao je Milanović i istakao:

"Šta će oni tamo da slave, 1. mart ili  9. januar,  to je manji problem. Problem je kad se govori o razbijanju BiH, to nije produktivno ni realno. Dodik neka sam oceni šta mu je pametno govoriti".

Milanović se osvrnuo i na izjavu Milorada Dodika da je Tuđman naslednik Pavelića.

"Tuđman je Pavelića prezirao, a Tita je poštovao, to zna svako. On je naslednik Tita ili nije ničiji naslednik. Njega upoređivati s Pavelićem nije dobro za naše odnose, Dodik i Tuđman poštuju iste korene", kazao je Milanović novinarima, nakon obilaska zemljotresom pogođenog područja Banije.

Milanović je komentarisao  i odlikovanje koje je predsednik Republike Srpske dodelio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu navodeći da je to pogrešno, ali i nebitno.

"Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava. Ali u BiH, izvan nje ne može. BiH bez Srba nema. Pustimo odlikovanje, ono je sporedno. Ne vidim politički imperativ da svi Hrvati žive u istoj državi, to je nemoguće", rekao je Milanović.

image