Žiofre: Građanima Srbije sigurno neće biti uvedene vize za EU

Šef delegacije EU poručio Srbima da im neće biti potrebne vize za ulazak u Uniju

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da građanima Srbije "sigurno" neće biti potrebne vize za ulazak u EU.

"Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU", rekao je  Žiofre na Radio-televiziji Vojvodine.

On je objasnio da će građani Srbije pre putovanja morati da popune formular putem interneta, ali da će se to odnositi i na ostale države kao što su SAD i Izrael, te da to nema veze sa vizama, prenosi N1.

Na konstataciju da je osećaj velikog broja ljudi u zemlji da Srbi sada plaćaju cenu za sukob u Ukrajini koji nema nikakve veze sa Srbijom i da je EU bila prilično oštra prema Srbiji kao zemlji kandidatu on je rekao da to nije najtačnija situacija.

Sukob u Ukrajini je "stvorio mnogo problema, moramo da reagujemo na to i da nalazimo rešenja, a rešenja nalazimo za sve uključujući i Srbiju. Jedan deo paketa za sankcije je imao nenameravane negativne posledice po Srbiju u domenu energetike, ali to će da se ispravi. Uvodimo mere da se pozabavimo pitanjem troškova energije u Evropi i pozvali smo zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, da učestvuje u tim merama, kao što je npr. zajednička platforma za kupovinu energenata, tako da je Srbiji ponuđeno da učestvuje u tim projektima", rekao je Žiofre.