Dačić: Kurti je palikuća na Balkanu i glavna smetnja miru i bezbednosti u regionu

Srbija je otvorena za dijalog, ali neke "crvene linije" nikada neće preći, poručio je Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je jutros, gostujući na TV Prva, da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "palikuća na Balkanu" i glavna smetnja miru i bezbednosti u regionu i da je Zapad toga svestan ali neće da prizna.

Komentarišući sinoćnje hapšenje dvojice Srba u Klokotu na Kosovu i Metohiji, u trenutku kada je specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole razgovarao sa najvišim državnim vrhom Srbije, Dačić je rekao da je Kurti to namerno uradio kako bi Šole gasio požare umesto da se bavi trajnijim, diplomatskim rešenjem situacije na KiM.

Dačić je podsetio da je Srbija otvorena za dijalog, ali da ima tri crvene linije koje neće preći.

Nema iznova pregovora o Zajednici srpskih opština (ZSO). Rezolucija 1244, Briselski, Vašingtonski sporazumi su međunarodni akti i nećemo opet da pregovaramo o tome, objasnio je Dačić prvu crvenu liniju Beograda. Drugo, nećemo priznati direktno ili indirektno nezavisnost Kosova i Metohije i samim tim, za nas je neprihvatljivo članstvo Prištine u UN. Treća linija je bezbednost Srba u pokrajini, rekao je Dačić i upozorio da Srbija neće dozvoliti pogrom, a da je na Kforu - pošto su odbili zahtev Beograda da pošalje svoje bezbednosne snage na sever - da garantuje bezbednost Srba.

Ministar je poručio da "Kosovo" u UN sada, kada je 27 zemalja povuklo priznanje, može da računa na podršku 84 od 198 članica UN, što znači da se situacija promenila i da je sada Srbija faktor sa kojim mora da se razgovara.

Međunarodna zajednica odgovorna za ponašanje Prištine

Dačić je ocenio i da je međunarodna zajednica odgovorna za ponašanje Prištine, a da je ZSO o kojoj i Šole govori obaveza iz međunarodnih sporazuma dogovorenih pod okriljem te iste međunarodne zajednice.

On je dodao i da je važno imati dobre odnose sa podsekretarom Šoleom koji je najviši zvaničnik trenutne američke administracije koji je došao u Beograd.

"Bitno je da on govori korektne i pozitivne stvari o Srbiji u Stejt departmentu. SZO nije izmišljotina Beograda, a međunarodni sporazumi ne mogu da se zasnivaju na unutrašnjem zakonodavstvu, što Priština forsira. O SZO se priča godinama, ali posle 10 godina mi je degutantno da se govori o nekim očekivanjima", rekao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije kritikovao je međunarodnu zajednicu za dvostruke standarde i zagovaranje i odbranu "teritorijalnog integriteta" KiM na štetu Srbije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je izjavila da nijedan "kosovski" premijer neće dozvoliti formiranje ZSO. Mi smo, naravno, oštro reagovali na kršenje našeg teritorijalnog integriteta i interesa iako je Nemačka naš glavni trgovinski partner.

Ako već teramo mak na konac, hajde da vidimo čiji je teritorijalni integritet stariji. Je l` "Kosovo" postojalo pre Srbije? Kako je u redu da se brani teritorijalni integritet nekih drugih zemalja, ali ne i Srbije? Mi to nećemo dozvoliti, rekao je Dačić.