Žigmanov: Nadam se da će ukidanje ćirilice u Vukovaru biti preispitano

Za poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske potrebni su "dobra volja i iskrene namere", ocenjuje ministar Žigmanov

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izrazio je nadu da će ukidanje ćirilice u Vukovaru biti preispitano.

Gradske vlasti Vukovara nedavno su oduzele ćirilici status ravnopravnog pisma, pozivajući se na rezultate popisa stanovništva koji su pokazali da u gradu živi 29,73 odsto Srba, odnosno manje od trećine ukupnog broja stanovnika.

Žigmanov je u intervjuu za "Politiku" komentarisao odluku hrvatskih vlasti koje se inače hvale poštovanjem "evropskih standarda" i "ljudskih prava", navevši da se nada da će ona biti preispitana.

"Legalistička postupanja ne smeju biti praćena recesijom prava nacionalnih manjina. Osećaj za njihove osetljivosti je prava mera demokratije. U odluci o izmeni statuta Vukovara vidimo da je takva osetljivost izostala", rekao je on i dodao: "Želimo da verujemo da nisu iscrpljena sva pravna sredstva za prepispitivanje ove odluke."

Ministar, koji je nedavno sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem posetio Zagreb, a kao predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini sa predsednikom Samostale demokratske srpske stranke Miloradom Pupocvem potpisao Deklaraciju o saradnji Hrvata iz Srbije sa Srbima iz Hrvatske, poručuje da su za konkretno poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske potrebna "dobra volja i iskrene namere".

"Treba da usledi institucionalni oblik komunikacije predstavnika dve vlade na nižim nivoima zbog svestranijeg sagledavanja ukupnih prilika, to jest, stvaranja nekakvog skrininga za pojedina područja. Treba videti koji su broj, vrsta i složenost izazova sa statusom 'otvorenih pitanja' i preduzeti i druge operativne pripreme za naredne korake. Dobro bi bilo kada bi se radilo postpuno, korak po korak, od jednostavnijih do složenijih, i to u relativno stalnoj dinamici", pobrojao je Žigmanov konkretne korake koje veruje da je potrebno napraviti u poboljšanju odnosa bivših bratskih republika.