Srbija i Balkan

Dodik: Bezbednosna agencija Bošnjacima, SIPA Srbima, a granična služba Hrvatima

Dodik o formiranju državnih vlasti u Bosni i Hercegovini
Dodik: Bezbednosna agencija Bošnjacima, SIPA Srbima, a granična služba Hrvatima© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predstavnici stranaka parlamentarne većine na niovu BiH dogovorili su formiranje državnih vlasti prema kojem će Obaveštajno-bezbednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) pripasti Bošnjacima, Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) Srbima, a granična služba Hrvatima, izjavio je predsednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Dodik je nakon sastanka rekao da je na sastanku potvrđen dogovor o ministrima i zamenicima u Savetu ministara BiH.

"Sada čekamo proveru. Biće zakazana sednica parlamenta BiH", rekao je Dodik, preneli su lokalni mediji.

Sastanak je održan sinoć u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, koji je priredila srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik je rekao da je zahtev evropskih parlamentaraca da mu budu uvedene sankcije zbog toga što istrajava na zaštiti interesa Republike Srpske isti kao i prošle godine, te naveo da ne postoje nikakvi razlozi za konflikt sa EU i da on samo želi da Srpska bude vidljiva, prenosi "Glas Srpske".

"Oni to obnavljaju svake godine. Parlamentarni život treba poštovati svuda, pa i u Evropskoj uniji koja ima svoje interese. Što se mene lično tiče mislim da ne postoji nijedan razlog za konflikt između mene i EU", rekao je Dodik.

On je naglasio da je njegova politika približavanje EU, ali pod uslovom da Republika Srpska bude vidljiva u kapacitetu koji ima u Ustavu, i koji ima u mehanizmu koordinacije i da tu ne vidi nijedan problem.

"Ako oni žele da to dovedu u pitanje, neka izvole", poručio je Dodik i dodao da više nema smisla da komentariše evroparlamentarce.

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel osudili su "neustavno obeležavanje Dana Republike Srpske, 9. januara" i pozvali na uvođenje sankcija Dodiku.

image