Vučić: Bilo kakvo priznanje "Kosova" je naša crvena linija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da srpska strana o priznanju ne može ni da razgovara

Crvene linije Srbije su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja "Kosova" i ustupanje članstva u UN, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući razgovor sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

"Ovo su stvari koje ne da nećemo da prihvatimo, nego o kojima ne možemo ni da razgovaramo", jasan je Vučić.

Jučerašnji sastanak sa Šoleom, prema njegovoj oceni, bio je "otvoren, iskren i sadržajan" i sastojao se od četiri ključna pitanja.

Razgovaralo se, kako je on otkrio, o Kosovu i Metohiji, bilateralnim, odnosno političkim i ekonomskim odnosima Srbije i SAD i približavanju početku strateškog dijaloga, a teme su bile i situacija u regionu, kao i sukob Rusije i Ukrajine.

"Oko Kosova i Metohije smo pričali o francusko-nemačkom planu koji podržava Amerika, i ukazali na te naše crvene linije koje smo objasnili sastavljačima dokumenta još u non-pejperu. Govorili smo o ZSO, gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak ako se neko neprestano poziva na sopstvene pravne akte, jer onda dijalog nema smisla. Zahvalio sam što je američka delegacija insistirala na sprovođenju Briselskog sporazuma", saopštio je predsednik, najavljujući za 20. januar važan sastanak kome će prisustvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Srbija je, objašnjava Vučić, uvek spremna da razgovara i nikad se nije sklonila niti bežala od dijaloga, "samo je pitanje koliko će to biti svrsishodno".

"Kada insistirate da nešto mora da bude u skladu sa ustavom takozvanog Kosova, postavlja se pitanje o čemu smo uopšte i pregovarali. Ako nešto mora da bude usklađeno sa pravnim sistemom, možemo i bez dijaloga i bez teških pregovora. Pregovarali smo jer smo znali da to nije uvek moguće postići u skladu sa zakonodavstvom jedne, druge ili treće strane", rekao je Vučić osvrćući se na ocene da je formiranje ZSO protivno ustavu tzv. Kosova.

Neće biti jednostavno, ali sada je potpuno jasno zašto ZSO mora biti formiran, dodaje predsednik.

"Nažalost, Kurti je rekao da ga ne zanima formiranje zajednica opština na etničkoj osnovi. Pre nekoliko dana je isto tako rekao da nije zadovoljan francusko-nemačkim planom, da bi juče rekao da ga u potpunosti prihvata, što smo mi od početka i znali jer to njima odgovara", naveo je predsednik, dodajući da Srbija "nema tu saveznike, ali nema ni mnogo izbora".

Vučić je naveo i da, iako Amerika neće promeniti svoj stav o KiM, značajno je što se na sastanku sa Šoleom videlo da Amerika želi da čuje šta Srbija misli, šta su zahtevi i očekivanja Srba.

Vučić je prokomentarisao i izjavu ministra u vladi "Kosova" Nenada Rašića da se umesto Zajednice srpskih opština treba formirati "Udruženje dživdžana".

"Znam samo jednu stvar, Rašića neće ni u dživdžane da prime. 'Slučajno' je pravna obaveza da se formira ZSO, ali Rašić i pravo su toliko udaljeni", prokomentarisao je predsednik Srbije.