Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Curenje amonijaka na putevima, nemar ili sistemski problem

Petnaest građana naselja Topola, među kojima i šestoro dece, smešteno je u bolnicu sa lakšim povredama
RT Balkan istražuje: Curenje amonijaka na putevima, nemar ili sistemski problemwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Nije prošlo punih mesec dana od nesreće na pruzi kod Pirota, kada je 50 osoba hospitalizovano posle iskliznuća četiri od 20 vagona cisterni koji su prevozili amonijak iz šina, a sličan akcident prethodne noći dogodio se u Pančevu.

Do curenja amonijaka došlo je ponovo sinoć oko 22.45 iz auto-cisterne na parkingu kompanije "Saga", u blizini južne industrijske zone u gradu na Tamišu. 

Zbog osnova sumnje da su izvršili krivična dela izazivanje opšte opasnosti i oštećenje životne sredine, uhapšen je vlasnik firme "Saga" S.K. (33), kao i vozač cisterne N.B. (36).

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu odredilo im je zadržavanje u trajanju od 48 časova.

Građani preplašeni

Ukupno 15 građana naselja Topola, među kojima i šestoro dece, smešteni su u bolnicu sa lakšim povredama. Dve osobe završile su na respiratoru, saopštila je portparol Opšte bolnice Pančevo dr Slađana Kovačević i naglasila da su svi pregledani i pušteni kućama.

"Svi koji su se javili u bolnicu imali su lakše ili nikakve značajne tegobe i niko nije zadržan na lečenju. Niko nije imao simptome trovanja. Oko ponoći se javilo i šestoro dece na Dečje odeljenje i oni su takođe posle pregleda pušteni kući", rekla je ona.

Načelnik Hitne pomoći u Pančevu Zoran Manasijević kazao je da niko nije upućen na VMA na toksilogiju. Otkrio je da se i tokom jutra još nekoliko građana javilo u Opštu bolnicu Pančevo ali da niko od njih nije imao teže tegobe.

Građani su vidno uplašeni, priznaje, ali je većina njih rekla da trenutno ne oseća miris amonijaka.

"Ljudi su se uplašili zbog situacije u Pirotu, ali nije bilo realnih razloga za veliki strah u ovom slučaju", rekao je on.

Sa ovom konstatacijom saglasan je i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, naglašavajući da bezbednost i zdravlje građana nije ugroženo usled curenja amonijačke vode.

On je rekao da će nadležne institucije koje su na terenu kada budu završile svoj posao saopštiti šta se tačno dogodilo.

"Ko može biti odgovoran za to što se dogodilo proceniće nadležne institucije i siguran sam da će odgovorni odgovarati", rekao je Stevanović.

Prof. Jovančićević: Zakoni i propisi se ne poštuju

Dr hemijskih nauka prof. Branimir Jovančićević, član Odbora za zaštitu životne sredine, za RT Balkan kaže da je sasvim jasno da imamo problem, jer su nam se dogodila četiri akcidenta u kratkom vremenskom razdoblju, od rudnika Soko, preko onog u Sjenici, do curenja amonijaka na putevima i železnicama u Pirotu i Pančevu.

"Za sve njih zajedničko je nepoštovanje zakona i propisa. Kada osete da nema kontrole, pojedinci rade i ponašaju se bahato i neodgovorno. Amonijak je hemikalija koja ima veliku primenu od 1940-ih godina u proizvodnji fosfornih đubriva, dezinfekciji voda i proizvodnji eksploziva. Tako da ga ima puno na našim putevima i železnicama, a očigledno da je transport opasnih materija van svake kontrole", naglasio je Jovančićević.

Prvi na liniji odgovornosti, prema njegovim rečima, je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali do onog trenutka kada se amonijak posmatra kao sirovina.

"Kada dođe do akcidenta i amonijak postane zagađujuća supstanca, tada je u nadležnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. Kao opasan gas, koji može da se nađe i u tečnom stanju, izaziva razaranje organa tkiva i trajna oštećenja pluća, a izloženost u većoj meri može da prouzrokuje smrt", objašnjava profsor Hemijskog fakulteta.

Sve službe na terenu

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović rekao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Pančevu zaustavili curenje amonijačne vode i da policija obezbeđuje mesto akcidenta.

"Sektor MUP-a za vanredne situacije u Pančevu obezbeđuje lokaciju, prati njeno saniranje. Pozvani su sinoć oko 1.00 sat. Na teren su izašli i inspektori za zaštitu životne sredine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine", rekao je državni sekretar i dodao da je resorno ministarstvo uputilo poziv i Institutu za rudarstvo i metalurgiju.

Grad Pančevo je, kako je istakao, angažovao i Zavod za javno zdravlje Pančevo da obavi sva potrebna merenja, tako da će i ti rezultati uskoro biti dostupni. Za sada nije poznato koliko je opasne materije iscurelo.

"U pitanju je amonijačna voda, što je mnogo blaže nego amonijak, ali za sada nemamo informaciju o tome koliko je toga iscurelo. Očekujemo zvanične rezultate Zavoda za javno zdravlje Pančevo", rekao je Dujanović.

On je objasnio da je do curenja došlo zbog problema na nekim ventilima na kamionu cisterni. 

Cisterna je trebalo da stigne do cementare u Popovcu, koja u svojoj proizvodnji koristi amonijačnu vodu, a utvrđuje se odakle je krenuo transport, kako je cisterna završila na parkingu "Sage" i gde je po planu trebala da završi. Podaci će biti poznati u toku dana, uverava državni sekretar.

Uviđaj u krugu fabrike "Saga" obavlja i dežurni zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu i inspektor zaštite na radu.

Intrevencija policije i vatrogasaca je završena, a vatrogasi i dalje dežuraju na mestu incidenta.

"Vatrogasci su vrlo brzo uspeli da to isticanje zatvore i da, radi bezbednosti, građani iz okolnih kuća budu evakuisani do završetka te intervencije", rekao je komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pančevo Boro Majkić.

Dežurna zamenica tužilaštva naložila je da se obezbedi mesto događaja, da se zabrani pristup neovlašćenim licima u krugu detekcije amonijaka i da se izvrši evakuacija svih lica u blizini.

"Svi evakuisani noćas oko 3.30 časova su se vratili u svoje domove jer nema nikakve opasnosti po dalje isticanje", poručio je Majkić.

Da podsetimo, akcident kod Pirota dogodio se 25. decembra prošle godine i tada je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao da su formirane dve komisije kako bi utvrdile sve činjenice u vezi sa nesrećom na pruzi Niš - Dimitrovgrad.

Ipak, Vesić je dan kasnije rekao da je uzrok prevrtanja vagona loša infrastruktura i da mu ne treba komisija da bi to utvrdio.

image