Medojević: Abazovića vrbovala "duvanska mafija"

Rekordna zaplena cigareta u prošloj godini u luci Bar trese političku scenu u Crnoj Gori

Predsednik Pokret za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ponovo je prozvao predsednika crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da je vrbovan od "duvanske mafije" još kao potpredsednik vlade Zdravka Krivokapića, uz optužbe da mu je ta mafija naredila da minira formiranje nove, 44. Vlade Crne Gore.

"Duvanska mafija nam je podmetnula lažnog apostola Krivokapića, čija je porodica stekla milione za samo jednu godinu vlasti. Od šverca do naplate ekonomskih pasoša i dozvola za gradnju i preuzimanje dela tržišta lekova i medicinskih sredstava i opreme", napisao je Medojević na Fejsbuku.

Naglasio je da je "duvanska mafija vrbovala Abazovića još kao potpredsednika 42. Vlade Crne Gore".

Prema njegovim rečima, Abazović nastavlja onako kako je radio DPS Mila Đukanovića.

"Abazović brine ko mene informiše o njegovom kriminalu, a ne brine ga sopstveni kriminal. Da nije švercovao cigarete i šurovao sa narko klanovima, ne bih ni imao šta da pričam", napisao je Medojević.

Podsetimo, Nebojša Medojević u više navrata prošle godine govorio je o Abazovićevoj navodnoj umešanosti u šverc cigareta. Tada, kao i sada, tvrdio je da "postoje konkretni dokazi" o tome da je premijer Dritan Abazović uključen u šverc cigareta.

Medojević je izneo podatke da je Abazović "ušao u šverc cigareta" zajedno sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem i nekadašnjim ministrom finansija Milojkom Spajićem "u prvoj polovini 2021. godine, kada su za samo jedan vikend iz skladišta u Luci Bar izvučena 92 šlepera cigareta".

Takođe, lider PzP naveo i je da je Abazović "smenio Krivokapića kako bi on preuzeo šverc", ali i da se lider pokreta URA "na sve načine trudi da (p)ostane premijer, kako zbog ovog krivičnog dela ne bi odgovarao".

Na drugoj strani, Dritan Abazović naveo je da jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević dobija "pogrešne informacije od jednog agenta, od ukupno četiri, i saopštava ih u javnosti".

"Neću saopštiti imena agenata, oni su se sami prepoznali", rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Gostujući u emisiji "Načisto" na televiziji Vijesti, Abazović je naveo i da je borba protiv šverca cigareta krenula upravo od njega.

"Kada je reč o švercu cigareta to niko nije pominjao osim nekoliko opozicionih poslanika niti preduzimao dok nisam došao za potpredsednika Vlade", rekao je Abazović.

On je pokazao papir na kome se vide brodovima koji su uplovili u Luku Bar.

"Šverc u Crnoj Gori se radi na dva načina, kroz pranje kontejnera i to radi nekoliko ekipa, kojih je pet, i niko od njih nije procesuiran. To su "Grand", "Mojkovčani", "Nikšićani", "Božajski"i "Rožajski" klan. Zašto imam pravo na sumnju. Od kada sam im objavio "rat" postao sam žrtva političkih napada", istakao je Abazović.

Podsećamo, u Luci Bar su tokom 2022. godine dogodile tri rekordne zaplene cigareta: 12. juna u vrednosti 3,5 miliona evra, 14. juna od 1,2 miliona, a sredinom maja u vrednosti od više desetina miliona evra, kako je tada naveo premijer Abazović.

Preko Luke Bar se svake godine prokrijumčari više od dve milijarde cigareta koja dospevaju na tržišta Evrope, izjavila je u martu ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks zbog čega, kako je navela, ekonomije Zapadnog Balkana izgube više od 300 miliona evra prihoda godišnje.

Funkcioner URA preprodavao zaplenjene ciigarete?

Bivši direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević, koji je funkcioner Građanskog pokreta URA premijera Dritana Abazovića, uhapšen je 21. decembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju, preneo je Radio slobodna Evropa.

"Specijalno policijsko odeljenje je lišilo slobode bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, zbog osnova sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije", kazao je medijima državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Milošević je početkom oktobra privođen u istrazi Specijalnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbednost zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je švercovao deo cigareta, a koje je država zaplenila u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar. Te cigare je trebalo da budu uništene pred komisijom.

On je tada, nakon obavljenog višečasovnog informativnog razgovora u policiji o navodnom švercu cigareta, pušten.

Nekoliko dana kasnije je podneo ostavku na funkciju direktora Uprave prihoda carina iz, kako je naveo, moralnih razloga.