Tomić: SAD vide Srbiju kao državu koja kroz "Otvoreni Balkan" vodi čitav region ka EU

SAD nas više ne vide kao onu Srbiju iz devedesetih godina, predstavljenu kao glavnog negativca, već kao Srbiju koja želi da sarađuje i koja čitav region želi da vodi ka EU

Slika naše zemlje u SAD se menja i više nas ne vide kao glavnog negativca, već državu koja želi da sarađuje i da kroz "Otvoreni Balkan" čitav region vodi ka EU, kaže za "Politiku" poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Zoran Tomić.

Devetočlana delegacija Skupštine Srbije boravila je od 12. do 22. decembra u Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru programa "Otvoreni svet" kancelarije Kongresa za internacionalno liderstvo, gde je saznala kakav je način rada njihovih federalnih, regionalnih i lokalnih institucija. U srpskoj delegaciji bilo je petoro predstavnika vladajuće koalicije i četiri člana opozicije.

U delegaciji je bio i narodni poslanik Srpske napredne stranke Zoran Tomić iz Kruševca. Za "Politiku" je izjavio da poziv za učešće na ovom programu jasno govori da je Srbija zemlja za koju su SAD zainteresovane da prodube saradnju, a sve zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića i politici koju on vodi.

Tomić ističe da su ukazali na to da je Srbija za mir i stabilnost, što je i politika srpskog predsednika Vučića, te da se to kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" sprovodi u delo – ovo je naišlo na podršku domaćina.

Prenosi da su razgovori s kongresmenima bili odlični.

"Postavljali su dosta pitanja, saslušali su naše stanovište i predloge o potencijalnoj saradnji u oblasti ekonomije, ali i nauke, obrazovanja, sporta. Zaista se slika Srbije u SAD menja i više nas ne vide kao onu Srbiju iz devedesetih godina, predstavljenu kao glavnog negativca, već kao Srbiju koja želi da sarađuje i koja kroz inicijativu ’Otvoreni Balkan’ čitav region želi da vodi ka EU", ističe Zoran Tomić.

Zoran Tomić kaže da je razgovor s Martinom Makdovelom sigurno bio najteži koji su imali tokom posete, gde su jasno videli kakvu politiku SAD vode prema našem regionu. Kaže da su dobili jasne signale da nas podržavaju na putu ka EU i da su spremni da pomognu maksimalno, ali i da o nekim pitanjima ne možemo lako doći do usaglašavanja stavova.

"Stavili smo do znanja da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, dok se gledište SAD naravno razlikuje o tom pitanju. S naše strane kao poslanika vladajuće koalicije jasno smo ukazali na to da smo zemlja koja ide ka EU i pojasnili naš stav i položaj u geopolitičkom smislu da se zalažemo za mir i stabilnost, da osuđujemo svaki vid agresije i kršenje međunarodnog prava koje smo i sami doživeli 1999. godine i da odlično znamo šta sankcije nekome mogu učiniti, posebno kad se neosnovano uvode", navodi Tomić.