Srbija i Balkan

Počasni prištinski doktor Voker poziva Beograd da prizna tzv. Kosovo

Zajednica srpskih opština može da bude formirana "kao neka vrsta kluba, ili nečeg sličnog", ali ne može da bude "potpuno nezavisna unutar suverene zemlje", kaže nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS na KiM
Počasni prištinski doktor Voker poziva Beograd da prizna tzv. Kosovo© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker rekao je da bi Beograd, kako bi unapredio pregovore sa Prištinom, trebalo da prizna tzv. Kosovo, jer u suprotnom, kako tvrdi, dogovor neće biti postignut uskoro.

On je dodao i da Zajednica srpskih opština (ZSO) može da bude formirana "kao neka vrsta kluba, ili nečeg sličnog", ali da ne može da "bude potpuno nezavisna unutar suverene zemlje", preneo je Tanjug izveštaj portala Ljajmi.net.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je na ceremoniji na Univerzitetu "Hadži Zeka" u Peći na kojoj je bivši ambasador OEBS Vilijam Voker dobio titulu doktora nauka, da će Voker "uvek biti prijatelj 'Kosova'".

Voker je bio na čelu Verifikacione misije OEBS-a koja je istraživala događaje koji su se desili u mestu Račak 1999. godine koji su za Prištinu "masakr nedužnih civila", dok srpska strana insistira da se tamo dogodio sukob vojske sa pripadnicima tzv. OVK. Voker je za događaje u Račku optužio srpske snage bezbednosti, a događaj je bio presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

image