Srbija i Balkan

Skoro polovina građana strahuje od sukoba na KiM zbog poteza Prištine

Pojedini građani veruju da eventualne sukobe neće dozvoliti Brisel i Vašington koji će obe strane vratiti za pregovarački sto
Skoro polovina građana strahuje od sukoba na KiM zbog poteza Prištine© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Velika većina građana Srbije, odnosno 76 odsto njih, zalaže se za nastavak pregovora Beograda i Prištine, pokazuje istraživanje agencije "Haus of vin", prenosi "Blic".

Međutim, čak 48,8 odsto ispitanika pribojava se da bi na Kosovu i Metohiji moglo da dođe do sukoba zbog poteza prištinskih vlasti. Istovremeno, 15,2 odsto anketiranih ne očekuje sukobe, već "samo" povišenu tenziju, dok 16,7 odsto njih veruje da eventualne sukobe neće dozvoliti Evropska unija i SAD koje će obe strane primorati na nastavak pregovora.

Istraživanje pokazuje i da je veliki broj građana protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, čak 47,8 odsto njih, dok je za članstvo 36,7 odsto ispitanika. 

Čak 34,6 odsto anketiranih je razočarano u EU, onih koji nikada nisu podržavali ulazak u Uniju je 28,5 odsto, a za članstvo se vatreno zalaže 26,4 odsto građana.

Kada je reč o ekonomskoj situaciji, čak 85,5 odsto ispitanika kaže da su ih poskupljenja veoma ili malo pogodila, dok 9,7 odsto ne oseća rast cena.

Istovremeno, većina anketiranih (50,5 odsto) ocenjuje da se Srbija kreće u veoma dobrom ili dobrom pravcu, što predstavlja pad od 6,3 procenta u odnosu na isti period prethodne godine. 

image