Srbija i Balkan

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, nepoznati nalogodavci i počinioci; Održan pomen u Hramu

Prištinske vlasti nisu žele da sarađuju sa državnim organima Srbije, u nekoliko navrata je saopštio zvanični Beograd
Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, nepoznati nalogodavci i počinioci; Održan pomen u Hramu© Antonio Ahel/ATAImages

Danas se navršilo pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, a nalogodavci i počinioci i dalje nisu utvrđeni.

U Hramu Svetog Save jutros je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda", kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Članovi građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", čiji je predsednik Oliver Ivanović ubijen pre pet godina, danas se okupili na mestu njegovog stradanja i odali mu poštu.

Nekoliko njegovih najbližih saradnika položili su vence i zapalili sveće, preneo je "Kosovo onlajn".
Bliska saradnica Ivanovića i zamenica predsenika GI "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović rekla je da njegovi prijatelji neće prestati da se pitaju ko su ubice i nalogodavci.

"Prijatelji Olivera Ivanovića, koji su uz njega bili i kada je bio u zatvoru i kada je bio u kućnom pritvoru i kada je ubijen i na sahrani u Beogradu, kada smo ga odavde ispraćali i sada posle pet godina nakon njegovog ubistva, sa ovog mesta imamo samo jedno pitanje: Ko je ubio Olivera Ivanovića, ko je naručio njegovo ubistvo? Nećemo odustati od ovog pitanja, jer da bi se nastavila demokratija i vladavina prava na ovim prostorima mora da se pronađe ubica Ivanovića", rekla je Božović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će Srbija insistirati da se probađu i počinioci i nalogodaci.

"Mi se nećemo smiriti dok se nalogodavci iizvršioci ne privedu pravdi, mi ćemo instistirati da se to desi", rekla je ona novinarima u Topčideru i napomenula da je problem što se taj zločin desio na Kosovu i Metohiji te da Beograd ne može da dobije ni snimke ni informacije sa terena.

"Ja sam uverena da je bilo ko ko je srpske nacionalnosti i ko je sa teritorije centralne Srbije umešan u ovaj zločin, da je postojao bilo koji dokaz, do sad bi bio priveden. To što nije pronađen ni nalogodavac ni počinitelj za mene govori da to nisu ljudi srpske nacionalnosti, jer verujem da bi Priština jedva čekala da ih privede i optuži samo zato što su srpske nacionalnosti", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, iza ubistva stoji neko drugi, a ko, kako kaže, jasno je baš zbog toga što imena još nema.

Ivanović je ubijen ujutru 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iz Beograda su više puta saopštili da prištinske vlasti nisu želele da odgovaraju na upite državnih organa Srbije u vezi sa istragom i dokazima, a suđenje pred osnovnim sudom u Prištini i dalje traje.

Ivanović je od januara 2014. godine sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, a prištinske vlasti su ga teretile za navodni ratni zločin nad civilima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

On je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine. Ta presuda je potom ukinuta, a 2017. godine počelo je ponovljeno suđenje u tom postupku.

image