Srbija i Balkan

Raspisani predsednički izbori u Crnoj Gori, DF će imati svog kandidata

Vanredni parlamentarni izbori nisu zakazani, uprkos zahtevima Mila Đukanovića
Raspisani predsednički izbori u Crnoj Gori, DF će imati svog kandidatawww.globallookpress.com © Siepmann/magebroker.com

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsedničke izbore koji će biti održani 19. marta ove godine.

Odluku je donela u skladu sa članom 89 Ustava Crne Gore i članom 2 Zakona o izborima za Predsednika Crne Gore, po kojima je predsednik Skupštine ovlašćen i dužan da predsedničke izbore raspiše najkasnije 120 dana pre isteka mandata predsednika.

Uprkos tome što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović tražio i istovremeno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, u saopštenju predsednice Skupštine navodi se da nije ispunjen nijedan od uslova za to.

"Da bi se Skupština raspustila potrebno je da se ispune uslovi iz člana 92 Ustava, a u ovom trenutku nije ispunjen nijedan od uslova (ako se ne izabere Vlada u roku od 90 dana od dana predlaganja mandatara ili ako Skupština u dužem periodu ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, a to kad je u pitanju ovaj saziv Skupštine nije slučaj; dodatni uslov je da Vlada Crne Gore sasluša mišljenje predsednika Skupštine i predsednika poslaničkih klubova; Ustav, takođe, propisuje nekoliko ograničenja, a između ostalog da se Skupština ne može raspustiti ako je pokrenut postupak glasanja o nepoverenju Vladi, odnosno kad Vlada izgubi poverenje – član 110 Ustava)", navodi se u objavi.  

U saopštenju se dodaje da je za skraćenje poslaničkih mandata potrebno da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, kao i da narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke predsednik Crne Gore raspiše izbore.

"Kako do ovog trenutka nisu ispunjeni uslovi za raspisivanje izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, a nije se moglo odlagati raspisivanje izbora za predsednika Crne Gore, to nije realna mogućnost eventualnog istovremenog održavanja izbora, posebno imajući u vidu da je i za izbor poslanika zakonski uslov da od dana raspisivanja do dana održavanja ne može proteći manje od 60, ni više od 100 dana", zaključuje se u saopštenju predsednice crnogorske skupštine.

DF će imati svog kandidata

Demokratski front (DF) će imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, saopštio je predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera ovog saveza Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da je jedino DF iskreno tražio i želeo parlamentarne i predsedničke izbore u jednom danu, a svi ostali su, kako je naveo, želeli baš ovakav scenario.

"Nezavisno od svega toga, DF će izaći na raspisane predsedničke izbore sa svojim kandidatom i pobediće. Narod u konačnom uvek pobedi. A DF je glas naroda", poručio je Medojević na Fejsbuku.

Joković: Ostajemo otvoreni i spremni na svaki dogovor

Nakon što je predsednica Skupštine Danijela Đurović raspisala predsedničke izbore za 19. mart, potpredsednik vlade Vladimir Joković kazao je da su pred vladom tri prioriteta.

"Prvi je da izaberemo sve četiri sudije Ustavnog suda kao bi u sledeće izbore ušli bez pravnih problema. SNP će tome dati puni doprinos. Drugi prioritet je da se objedinimo i imamo zajedničkog kandidata na izborima od koalicija koje su nastupile na izborima u avgustu 2020. Taj kandidat bi pobedio u prvom krugu čime bi DPS bio razvlašćen. Prioritet je i nastavak pregovora o formiranju 44. vlade", kazao je Joković.

On je rekao da ako pregovori o formiranju vlade ne uspeju, onda bi postojeću trebalo rekonstruisati.

"Ostajemo otvoreni i spremni na svaki dogovor", rekao je Joković, piše u saopštenju.

image