Srbija i Balkan

Vučević: Primećene aktivnosti policije "Kosova" u četiri opštine na severu

Stalno pozivamo Kfor i Euleks da preuzmu ono što je u njihovom mandatu, a to je da garantuju bezbednost za sve građane na KiM, posebno za zajednice koje su manjinske, kaže srpski ministar odbrane
Vučević: Primećene aktivnosti policije "Kosova" u četiri opštine na severu© Танјуг/Министарство одбране/Андрија Гавриловић

Ministar odbrane u Vladi Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je nesporno najveći bezbednosni rizik situacija na severu Kosova i Metohije i ukazao da su primećene infrastrukturne aktivnosti policije tzv. Kosova, odnosno njihovo dalje pozicioniranje, što nije dobar znak.

"Trenutno je došlo do smirivanja u smislu eskalacije koja je pretila, ali mora da se pažljivo prati sve što se dešava na prostoru južne pokrajine, a što uključuje i nove infrastrukturne radove u konceptu 'kosovske' policije, odnosno onoga što oni tako zovu, kao i 'kosovskih' snaga bezbednost i njihove bilateralne saradnja sa članicama KFOR-a", rekao je Vučević novinarima posle predstavljanje analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije.

Podvukao je da je jasno protivljenje Srbije transformaciji "kosovskih" snaga bezbednosti u "kosovske" oružane snage jer bi to, kaže, dovelo do stvaranja vojske "Kosova".

Dodao je da ima država koje su uključene i u taj proces.

"To predstavlja rizik i bezbednosnu opasnost za našu državu i spram toga procenjujemo situaciju, donosimo odluke i povlačimo poteze koji nisu uvek za široku javnost. To jeste prvorazredni izazov, ali nadamo se da će to pitanje biti vraćeno za pregovarački sto, a ne za pitanje Vojske Srbije, odnosno bezbednosnih struktura. Ali, nećemo se uspavati, pratićemo šta se dešava na terenu i nećemo odstupati od naših crvenih linija", naglasio je Vučević.

Na pitanje da li je tačno da Priština koristi smirivanje tenzija za građenje novih baza, on je rekao da su primećene aktivnosti policije tzv. Kosova na prostoru četiri opštine na severu.

"Primećene su njihove infrastrukturne aktivnosti, odnosno njihovo dalje pozicioniranje, što nije dobar znak. Rekao bih da nas udaljava od procesa dijaloga. Mi stalno pozivamo Kfor i Euleks da preuzmu ono što je u njihovom mandatu, a to je da garantuju bezbednost za sve građane na KiM, posebno za zajednice koje su manjinske. Ne mislimo da će prištinska administracija promeniti svoj koncept, nema tu velikog opuštanja za nas što se tiče bezbednosnih struktura", rekao je on.

image