Srbija i Balkan

Šmit preti: Upitno obeležavanje dana RS sledeće godine

Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost, a 9. januar 2024. godine se u tom okviru i na taj način neće dogoditi, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini
Šmit preti: Upitno obeležavanje dana RS sledeće godine© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je, komentarišući proslavu 9. januara i Dana Republike Srpske, da je obeležavanje praznika koji je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim, naredne godine upitno.

Šmit je za "Oslobođenje", poručio da od Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekuje da proveri i pregleda govore, odnosno sve ono što su javni funkcioneri tog dana izjavili, a što je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda.

"Rekao sam da tamo nemaju šta da traže državni službenici i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i proveriti sve što se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost", rekao je Šmit, istakavši "da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi".

"Dakle, mogu se slaviti i državni praznici i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave", rekao je Šmit za sarajevski list.

On se, takođe, pisanim putem obratio vlastima Republike Srpske, navodeći da proslava 9. januara nije zajedničko sećanje i evropska vrednost, kao i da je o tom danu konačnu odluku doneo Ustavni sud BiH koji je ocenio da obeležavanje tog dana ne doprinosi jačanju zajedničkog kolektivnog identiteta.

image