Srbija i Balkan

Šta Aljbin Kurti gradi u srpskim selima Dren i Lešak na severu Kosova?

Vlada u Prištini donela odluku o eksproprijaciji zemlje u dva srpska sela kod Leposavića, za sada se ne zna koliko će parcela biti oduzeto, meštani strepe
Šta Aljbin Kurti gradi u srpskim selima Dren i Lešak na severu Kosova?© Зоран Шапоњић

Vlada tzv. Kosova donela je juče odluku o "proglašenju infrastrukturnih projekata od javnog interesa u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić" na severu Kosova i Metohije i pokrenula postupak eksproprijacije parcela u ovim selima.

U odluci Vlade nema naznake šta će biti namena eksproprisane zemlje, sem navoda da se radi o "nepokretnoj imovini koja je neophodna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Navedeno je sledeće: "Odeljenje za eksproprijaciju (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i infrastrukture) i Ministarstvo finasija, rada i transfera dužni su da sprovedu ovu odluku!"

Vlada Aljbina Kurtija nastavlja proces eksproprijacije zemlje u selima na severu Kosova i Metohije. U slučajevima koji su do sada sprovedeni ili su u procesu u opštinama Leposavić i Zubin Potok, parcele su pretežno korišćene za izgradnju baza specijalne policije na Severu, a šta je namena zemlje koja će biti oduzeta u selima Dren i Lešak kod Leposavića za sada se ne zna pouzdano.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić danas je za "Kosovo onlajn" izjavio da vlada Aljbina Kurtija "nastavlja sa jednostranim potezima i nezakonitom eksproprijacijom zemljišta na severu Kosova, bez saglasnosti stanovništva i lokalnih vlasti."

Todić ističe da jednostrani potezi vlade u Prištini na severu nastavljaju da produbljuju krizu.

"Vlada Aljbina Kurtija nastavlja sa jednostranim potezima, koje na prostoru četiri opštine na severu izazivaju nove krize i neizvesnost. Donose odluke ne pitajući lokalno stanovništvo, ne konsultujući se s predstavnicima lokalnih vlasti. Narod je nakon jučerašnje odluke zabrinut, dodatno uznemiren, jer dobro znamo i svesni smo činjenice do čega je prošle godine dovela eksproprijacija zemljišta za izgradnju infrastrukturnih projekata. Svi dobro znamo da su na teritoriji naše opštine i opštine Zubin Potok sagrađene nelegalne policijsko-vojne baze. Ova odluka je zaista nerazumna, dolazi nakon ne tako davnih tenzija koje smo imali ovde na prostoru opština Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok. Vlada u Prištini ne poštuje svoje zakonske odredbe, jer za ovu odluku je morala da konsultuje lokolno stanovništvo, da se pokrene javna rasprava. Nažalost, kao i prošle godine, i ovog puta smo saznali u medijima, da je vlada na jučerašnjoj sednici usvojila ovu odluku, što je svakako dovelo do uznemirenja našeg stanovništva, a tiče se katastarskih opština Dren i Lešak", rekao je Todić dodajući da je i dalje nejasno o kom delu zemljišta je reč.

"Mi u ovom trenutku nemamo više saznanja o kojim katastarskim nepokretnostima i parcelama se radi, atari u ove dve katastarske opštine su zaista veliki. Nerazuman, jednostran potez Vlade iz Prištine. Mi koji živimo ovde sigurno nećemo mirno gledati na mešanje unutrašnji život našeg stanovništva koje živi, konkretno pričam o opštini Leposavić", istakao je Todić za "Kosovo onlajn".

Već viđeno u opštini Košutovo

Selo Dren, kao selo Lešak nalaze se na putu koji od Leposavića vodi ka administrativnom prelazu Jarinje. Sagovornici RT Balkan iz ova dva sela ističu da su katatarske opštine, odnosno katastarske zone ta dva sela jako prostrane, pa se za sada ne zna pouzdano u kojim delovima ta dva sela će biti eksproprisana zemlja.

"Isto se dešavalo i kad su proglasili zonu javnog interesa u katastarskoj opštini Košutovo, odnosno u tri albanska sela u kojima je ukupno 15 hektara zemlje eksproprisano za potrebe policijske baze u tom kraju", kažu u opštini Leposavić.

Baza koja se nalazi na Jarinju, na oko kilometar od administrativnog prelaza ka Lešku nalazi se u katastarkoj opštini odnosno zoni Bistrica, po imenu srpskog sela koje se nalazi iznad Jarinja. Naši sagovornici ističu da je gradnja baze na Jarinju počela, trajala nekoliko meseci, a da se tek onda pristupilo procesu proglašenja javnog interesa odnosno pribavljanja dokumentacije, što je svojevrsno "pravno nasilje" kažu naši sagovornici.

U selima oko Leposavića koja su predmet najnovije odluke vlade tzv. Kosova, strepe i pretpostavljaju da bi i eksproprisana zemlja mogla biti iskorišćena za neku vrstu policijske baze ili stanice na tom području, jer, neku drugu namenu za sada ne vide.

Četiri baze na severu Kosova

Inače, policijske baze specijalnih jedinica policije Kosova postavljene su za sada na četiri lokacije na severu. Dve u opštini Leposavić i dve u opštini Zubin Potok.

"Ne bi me začudilo da i zemlja koja je sada u fazi eksproprijacije u Leposaviću bude iskorišćena za policijsku ili vojnu namenu. Oni primenjuju taktiku leopardove kože, odnosno, postavljaju na severu KiM više manjih baza koje su blizu, i koje mogu da podržavaju jedna drugu", kaže jedan od naših sagovornika.

Na području opštine Leposavić u ovom trenutku su dve baze kosovske specijalne policije. Jedna je već pomenuta baza kod administrativnog prelaza na Jarinju u kojoj je u toku decembra posle hapšenja bio zatočen bivši srpski policajac Dejan Pantić. Druga baza je u Šaljskoj Bistrici, u jednom od tri albanska sela na području ove opštine. Upravo iz ove baze krajem decembra prošle godine, u vreme barikada na severu Kosova i Metohije, postavljen je kontrolni punkt kod Bistričkog mosta na putu Leposavić – Kosovska Mitrovica. Tada su novim asfaltnim putem specijalici iz Šaljske Bistrice sišli do magistrale u dolini Ibra, postavili betonske prepreke na putu i oformili kontrolni punkt. Posle uklanjanja barikada, betonske prepreke sa magistrale su uklonjene ali su specijalci sa više oklopnih vozila i dalje stacionirani pored puta i povremeno kontrolišu saobraćaj.

I u opštini Zubin Potok su dve baze. Jedna je blizu administrativnog prelaza Brnjak, druga je u selu Jasenovik. Kosovski specijalci iz baze u Jasenoviku su sredinom decembra oklopnim vozilima razbili dve kapije na brani jezera Gazivode i uspostavili vezu od baze Jasenovik preko brane hidrocentrale Gazivode do magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Zubin Potok – Brnjak.

Sredinom septembra prošle godine, kada je izgradnja baze u Jasenoviku bila uveliko u toku, vlada tzv. Kosova donela je odluku kojom je, kao i sada u selima Dren i Lešak, mesto na kojem je baza kraj Zubinog Potoka proglašeno "područjem od posebnog javnog interesa". Srbi, vlasnici zemlje u Jasenoviku pokrenuli su postupak pred sudovima za zaštitu svoje imovine i taj postupak je u toku.

Meštani Leška i Drena u kojima je ogromna većina katastarskih parcela u privatnom vlasništvu Srba sada sa pažnjom iščekuju objavljivalje brojeva katastarskih parcela koje će biti eksproprisane kao i šta Vlada u Prištini planira da gradi na njihovoj zemlji i kraj njihovih kuća?

image