Bugarski ministar odbrane: Nismo prodavali borbene avione Ukrajini

Stojanov je odbacio spekulacije da je Ministarstvo odbrane Kijevu slalo opremu i naoružanje, mimo onoga što je odobreno odlukama Narodne skupštine

Ministar odbrane Bugarske Dmitri Stojanov izjavio je danas da ta zemlja nije prodala borbene avione Suhoj Su-25 više od deset godina.

"Četiri kompanije kupile su 20 aviona Su-25 između 2005. i 2012. godine, a u istom periodu neki od njih su izvezeni. Šest se nalazi u Bugarskoj u vlasništvu domaće kompanije", rekao je on u odgovoru na pisanje "Blumberga" koji tvrdi da je Bugarska prodala 14 aviona sovjetske proizvodnje Su-25 zemljama članicama NATO-a, koje su ih zatim predale Ukrajini.

Stojanov je, takođe, odbacio spekulacije da je Ministarstvo odbrane Kijevu davalo opremu i naoružanje, mimo onoga što je odobreno odlukama Narodne skupštine prošle godine.

Na pitanje o prodatim tenkovima T-72 koji se pominju u tekstu "Blumberga", kaže:

"U poslednjih godinu dana Ministarstvo odbrane nikome nije prodalo tenkove T-72. Oni su vlasništvo Bugarske vojske i nalaze se u našim formacijama. U odluci Narodne skupštine jasno je navedeno šta se može izvoziti za pomoć Ukrajini - naoružanje i oprema. Ni T-72, ​​ni S-300, ni MiG-29, ni Su-25 nisu izvezeni."

Naglasio je da bi sredstva potrošena za opremu i humanitarnu pomoć Ukrajini trebalo da budu refundirana iz evropskog fonda, za šta je, kako navodi, Bugarska već aplicirala.

"Samo humanitarna pomoć Ministarstva odbrane iznosi sedam miliona leva (3,5 miliona evra), a poslati su šlemovi, panciri, medicinski kompleti i odeća", precizirao je Stojanov.