Srbija i Balkan

Policija tzv. Kosova na Jarinju i Brnjaku ponovo preti Srbima zbog tablica

Građanku Zubinog Potoka juče je na prelazu Brnjak pripadnik tzv. kosovske policije zaustavio, a nakon pregleda dokumenata, rekao joj je da na "Kosovu" više ne može da vozi auto jer njene tablice više ne važe
Policija tzv. Kosova na Jarinju i Brnjaku ponovo preti Srbima zbog tablica© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Pojedini Srbi iz opština na severu Kosova proteklih dana imali su problema pri prelasku automobilom preko Brnjaka i Jarinja, jer ih je policija tzv. Kosova zaustavljala i opominjala da nemaju pravo da koriste svoja vozila, nakon što su posle petog decembra prošle godine produžili registraciju.

Nekoliko Srba iz Zubinog Potoka i Leposavića kontaktiralo je redakciju "Kosova onlajn", govoreći da su potpuno zbunjeni zbog ponašanja kosovske policije koje odstupa od dogovora koji je postignut krajem novembra u Briselu.

Podsetimo, posle višemesečnih tenzija, rokova i pretnji Prištine da će početi da kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na "RKS" tablice, uz posredovanje Vašingtona i EU, dogovoreno je da privremene kosovske vlasti suspenduju do daljeg postupanja u vezi sa preregistracijom vozila i da će Beograd prestati da izdaje nove tablice sa nazivima kosovskih gradova. 

Po tom sporazumu ne bi trebalo da bude sporno produženje važenja registracija za stare tablice, ali ovih dana, kako saznajemo, na Brnjaku i Jarinju, dešava se suprotno.

Građanka Zubinog Potoka, čiji su inicijali A. S, juče je na prelazu Brnjak imala nepriliku, naime pripadnik tzv. kosovske policije koji ju je, pored vozačke dozvole i lične karte, pitao za polisu osiguranja, i nakon pregleda dokumenata, rekao joj je da na "Kosovu" više ne može da vozi auto jer njene KM tablice više ne važe.

Ova žena ističe da je 12. decembra obnovila registraciju za svoj automobil "Dačija Sandero", i da do sada nije imala nikakvih problema. 

A.S. dodaje da je policajac sa kosovske strane u Brnjaku bio prilično grub i ljutito joj je rekao da joj registarske tablice više ne važe i da sledeći put kada bude putovala neće moći da se vrati na teritoriju "Kosova".

Sagovornica portala "Kosovo onlajn" rekla je da je na prelazu Brnjak primetila da je u isto vreme kada i ona, zaustavljeno i zadržano još jedno vozilo KM tablica, a da je vozač prošao uz isto upozorenje.

Danas je redakcija "Kosova onlajn" dobila  još nekoliko poziva meštana Leposavića, koji su prijavili da imaju isti problem na prelazu Jarinje.

Kosovska policija jutros nije odgovarala na telefonske pozive i pitanja putem mejla. Ukoliko se ova pretnja ostvari, bilo bi to grubo kršenje dogovora postignutog u novembru uz posredovanje Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja, a svakako bi bio početak nove opasne krize na severu.

image