Srbija i Balkan

Vučić u Davosu: EP traži sankcije Rusiji i da priznamo "Kosovo", pred nama je odsudna godina

Predsednik Srbije pozdravio novinare citatom iz "Gorskog vijenca": "Tvrd je orah voćka čudnovata", poručivši da se Srbija neće predati bez borbe i da je "tvrđa" nego što misle oni koji vrše pritiske
Vučić u Davosu: EP traži sankcije Rusiji i da priznamo "Kosovo", pred nama je odsudna godinaGetty © Sean Gallup/Getty Images

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je učešće na 53. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nizom sastanaka sa evropskim i svetskim liderima. On je sa zvaničnicima razgovarao o nastavku bilateralne saradnje, najvažnijim temama od uzajamnog interesa, kao i o Kosovu i Metohiji. Zahvalio se liderima svih država koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo na principijelnom stavu i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Pred nama je odsudna godina, niko neće ništa drugo da čuje. Jedna od najtežih godina u svakom smislu, i postavlja se pred nas pitanje koju ćemo politiku da izaberemo", rekao je predsednik navodeći sve ucene koje stižu od strane zvaničnika sa zapada.

Komentarišući odluku EP da usvoji rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije tačnije da uvede sankcije Rusiji, Vučić je želeo da pročita ono što je u Rezoluciji napisano vezano za KiM. 

U delu dokumenta navedeno je da Srbija mora da prizna "nezavisno Kosovo", koje je "nepovratno steklo nezavisnost", kao i da "uvede sankcije Rusiji, ali i pojedincima iz Rusije". 

Neverovatni zahtevi

Predsednik Srbije rekao je i da su zaključci Evropskog parlamenta neverovatni, i da je to omča oko vrata naše zemlje.

"To nije meni omča oko vrata, nego svima nama. Meni ne mogu ništa, nemam ništa u inostranstvu. To je napad i omča za našu zemlju. Ima ljudi kojima je zemlja zadnja rupa na svirali", kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija neće ćutati i neće se praviti da je zadovoljna.

"U ovom papiru Evropske unije, kažu da se napadnu svi secesionisti. A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide? Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete. I onda čitate deo medija: 'Omča oko vrata Vučiću'. Pa nije, to je omča za celu zemlju", ocenio je je Vučić.

"Pritisak, pritisak, pritisak - i nikada nije dosta. Zato što je sila na njihovoj strani, a sila Boga ne moli", rekao je Vučić o skorašnjim dešavanjima na KiM, a u vezi sa usvojenom Rezolucijom EP i zaključcima iste.

"Imaju bezbroj njih u Srbiji koji im podilaze. Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Sada se priča da Srbi prete ratom. Zamislite, civili pretili Kurtijevim specijalcima ratom. Samo su bezobzirni, ne mogu da kažem da su glupi, ti koji takve deklaracije usvajaju" istakao je on.

Kazao je da u petak Srbiju čeka ključan razgovor sa najvećim silama sveta. Tog dana, u Beograd dolaze specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kao i savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara, italijanske premijerke i zamenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Predlog u ponedeljak

"Najkasnije u ponedeljak izaći ću sa predlogom šta je to što mi možemo i mislimo da treba da se uradi", najavio je i dodao da "razgovaramo sa najmoćnijim silama sveta, a pomoć nemamo odakle da dobijemo".

Pohvale Venecijanske komisije i Saveta Evrope Srbiji nisu ga obradovale, znajući šta zemlju očekuje u narednom periodu.

"Neka je neko nešto i pohvalio. Da vidim šta će da rade sa članstvom Kosova u Savetu Evrope", rekao je, i dodao da sa Kurtijem može da se postigne dogovor vrlo brzo, baš kako je i prištinski premijer rekao.

"Može i prekosutra, odustani od svojih secesionističkih namera i eto dogovora", zaključio je Vučić. 

Predsednik Srbije je naveo da je dan bio težak, ali koristan, jer je razgovarao o bitnim ekonomskim temama sa značajnim potencijalnim investitrorima.

"Imali smo priliku da sat vremena predstavimo Srbiju kao investicionu destinaciju za velike investitore iz Koreje", naveo je Vučić dodajući da su brojne zemlje razvile svoju ekonomiju upravo zahvaljujući ovoj zemlji i njihovoj privrednoj komori.

Odgovarajući na pitanja novinara o "Es-Ka" grupi koja proizvodi baterije kao o mogućem investitoru, Vučić je istakao da se samo nasmeje na takva pitanja, jer zna da bi ga "javnost obesila" zbog litijuma, kao što to čine "brojni mediji" 

"Zamislite da UAE odustanu od nafte. Odustali smo od nečega od čega ne bi nijedna zemlja odustala", naveo je Vučić.

Vučić je dodao da su na forumu pored ekonomskih prednjačile i političke teme, a da je glavna vest da je predsednik SAD Džozef Bajden predstavio plan za smanjenje inflacije i oporavak Amerike.

"Postoji ogromna želja da se Amerika reindustralijalizuje. To je investicija od 400 milijardi evra. Evropa nije očekivala da će to da se desi", rekao je Vučić i dodao da su evropski lideri zatečeni tom idejom jer će to dati veliku prednost SAD.

"Niko ovde ništa ne priča o politici, sem o Ukrajini i Rusiji. Važno je da znamo šta se zbiva u svetu, i glavna tema trenutno je Bajdenov akt čiji je cilj da se smanji inflacija. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se uloži u čipove i savremene tehnologije. To je investicija od 430 milijardi evra, kako bi Amerika osigurala svoju dominaciju", istakao je Vučić. 

Smešno i zabavno

Vučić je odgovorio na optužbe medija iz BiH da je navodno pucao na Sarajevo i objasnio da je tom prilikom obilazio vojnike, ali pušku nije uzeo u ruke.

"Nikakvo oružje nisam imao. Valjda znaju bolje od mene šta sam imao, a šta nisam. Mogu da lažu do besvesti. Zašto to rade mediji iz Hrvatske i BiH? Zato što neće da slušaju šta radim prethodnih 11 godina. Baš njih briga što ja tada nisam ni bio član SRS. To je bilo 1992. godine, a ja sam se 1993. učlanio u SRS", istakao je predsednik Srbije.

Albanska provokacija kada je stigao u Davos, gde je prekoputa njegove sobe u hotelu nameštena zastava Velike Albanije bila mu je, kaže, smešna i zabavna.

"Zamislite koliko ih nerviram. Namestili su da tačno iz sobe gledam na idiotsku zastavu 'velike Albanije'. A zamislite da je zastava Velike Srbije sačekala nekog albanskog lidera na nekom samitu. Pa ceo svet bi o tome pisao. Sećate se hajke o vozu. A na ovo ću da se nasmejem, skinuli su je posle. Oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj", kazao je Vučić.

Okupljene novinare pozdravio je citatom iz Gorskog vijenca: "Tvrd je orah voćka čudnovata", čime je poručio da se Srbija neće predati bez borbe, kao i da je "tvrđa" nego što misle oni koji vrše pritiske.

image