Srbija i Balkan

Mitropolit Joanikije: Otkazati plivanje za Časni krst zbog vanrednih vremenskih uslova

Mitropolit Joanikije je pozvao vernike SPC u Crnoj Gori da na Bogojavljenje ispune hramove i porte
Mitropolit Joanikije: Otkazati plivanje za Časni krst zbog vanrednih vremenskih uslova© Amir Hamzagic/ATAImages

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije "snažno" je preporučio sveštenstvu u Crnoj Gori da zbog vanrednih vremenskih uslova, koji predstavljaju opasnost po ljudske živote, na Bogojavljenja ne održe tradicionalna plivanja za Časni krst.

U dopisu sveštenstvu, mitropolit je poručio da se ova  preporuka posebno odnosi na mesta gde postoje realni i veliki rizici za učesnike plivanja, gde se pliva u hladnim, nabujalim rekama i uzburkanom moru, uz jake i opasne vodene struje.

Mitropolit je dodao da Crkva ovom preporukom uvažava i činjenicu da su Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi državni organi upozorili javnost na ozbiljne rizike od ekstremnih vremenskih uslova poputobilnih kiša, jakog vetra, podizanja nivoa mora, talasa...

Mitropolit Joanikije je pozvao vernike da umesto toga sutra na Bogojavljenje ispune hramove i porte radi učešća u svetim bogosluženjima i "činu Velikog vodoosvećenja kada će imati priliku da uzmu bogojavljensku vodicu za zdravlje duše i tela i osvećenje svojih domova", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

image