Dodik: Rezolucija EP je znak nemoći, a ne nadmoći

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno

Sankcionisanje umesto dijaloga i pokušaja da se razumeju drugi i drugačiji, nažalost, javlja se i u Evropskom parlamentu, a to je uvek znak nemoći, a ne nadmoći, ocenio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentarišući Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na uvođenje sankcija njemu i drugim visokorangiranim zvaničnicima RS zbog, kako je navedeno, "secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obeležavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim", istakao je i to da na taj način pokušavaju da kazne politički nepodobne države ili pojedinace, prenosi RTRS .

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu meru", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Poručio je da bira da živi slobodno, kao i svi koji žive u Republici Srpskoj.

"Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima", poručio je Dodik.

Stevandić: Rezolucija izlobirana da se ospore prava RS

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da u Republici Srpskoj ne mogu biti sankcionisani ljudi koji imaju podršku svog naroda za politiku zbog koje su izabrani.

"Secesija nije bila politika Republike Srpske, nego odgovor na unitarizaciju", pojasnio je Stevandić za Srnu i dodao da ova rezolucija nema obavezujući već karakter preporuke.

On je ocenio da ne može biti kažnjavan ni narod koji je birao takve političare zbog svoje slobodne volje jer je to antievropsko, anticivilizacijsko i antidemokratsko ponašanje.

"Mnoge rezolucije su izlobirane i napravljene da bi se osporila prava Republike Srpske, što je u potpunoj suprotnosti sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima ili poveljama UN o pravima naroda", zaključio je Stevandić.

Stevandić je rekao da Republika Srpska nije pokrenula nikakve secesionističke planove, već ocenjuje da bi to mogao biti pokušaj njenog ukidanja, dodajući da se ovom rezolucijom pokušava "napraviti potpuno nova kampanja" u cilju destabilizacije entiteta.

Stevandić je izrazio uverenje da su političari u Republici Srpskoj dovoljno zreli i samosvesni, te da neće odreagovati neprimerno, već će argumentima i u komunikaciji sa zemljama EU, ali i institucijama poput Evropskog parlamenta, objasniti i dostaviti stavove Republike Srpske koji jasno pokazuju da RS ne krši nikakva ljudska prava i nikakve rezolucije evropskih parlamenata.

Anđelković: Ciničan i antievropski zahtev

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je kao ciničan, drzak i antievropski ovaj zahtev u neobavezujućoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

Anđelković je istakao da u ovoj rezoluciji Evropskog parlamenta postoji nešto gore od kontradiktornosti, s obzirom na kandidatski status BiH, a to su laž, prevara, gaženje svih principa morala.

Jasno je da Republika Srpska i njen predsednik Milorad Dodik, navodi Anđelković, nikada nisu kršili Dejtonski sporazum niti povlačili ikakve separatističke poteze, već Sarajevo nameće centralizaciju protivno duhu Dejtona.

"Nedemokratske, antievrospke, antidejtonske poteze povlače neki centri moći na Zapadu i Sarajevo, koji ruše jedan međunarodni sporazum, koji je temelj opstanka BiH, namećući centralizaciju, protivno volji dva od tri konstitutivna naroda i namećući rešenja koja apsolutno guraju BiH u sukobe. Otuda zahtev Evropskog parlamenta je i ciničan i drzak i antievropski", ocenio je Anđelković.

On je napomenuo da Evropski parlament nije instuticija koja donosi obavezujuće odluke, kao i da nije isto što i EU.

Anđelković je rekao da Evropski parlament nije isto što i skupština u državama i da to telo daje savjetodavno mišljenje, a evropske institucije ne moraju da postupaju u skladu sa tim mišljenjem.

"Tako da, kada bi bili deo jednog celovitog sistema, odluka bi bila kontradiktorna sa davanjem kandidatskog statusa BiH. Ovako ne mora da bude, ali ne znači da evropske institucije neće usvojiti mišenje Evropskog parlamenta, što će, onda učiniti evropsku politiku dodatno kontradiktornom", rekao je Anđelković za Srnu.