Srbija i Balkan

Priština optužuje Srbiju da je prekršila dogovor o registarskim oznakama

Kosovska policija navodno otkrila automobile sa obnovljenim srpskim tablicama
Priština optužuje Srbiju da je prekršila dogovor o registarskim oznakama© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Srbija je prekršila dogovor o registarskim oznakama postignut u novembru 2022. godine, tvrdi ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja.

Direktorat "kosovske" granične policije nedavno je zaustavio automobile sa nelegalnim tablicama koje su srpske vlasti obnovile u decembru 2022. Kao rezultat toga, njima je zabranjen ulazak na teritoriju "Kosova", naveo je Svečlja.

Srbija treba da odgovara zbog flagrantnog kršenja još jednog sporazuma i pozivanja kosovskih Srba da registruju automobile protivno dogovoru koji je postignut uz posredovanje EU, rekao je on i pozvao vlasnike "nelegalnih tablica" registruju svoja vozila sa kosovskim tablicama.

Kosovska policija zaustavila je danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak više vozila sa KM tablicama, kojima je registracija produžena posle 10. decembra prošle godine, a neka od tih vozila, posebno na Brnjaku su vraćena nazad u centralnu Srbiju, uz tvrdnju policajaca da takva vozila "nisu registrovana" kao i da je to "po Briselskom sporazumu".

Priština i Beograd postigli su 23. novembra prošle godine na pregovorima u Briselu sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka automobila na severu Kosova i Metohije čime je, u tom trenutku, okončana velika kriza koja je u pojedinim trenucima jesenas pretila eskalacijom na terenu.

image