Vučić iz Davosa: Putin nije ludak, nismo se čuli devet meseci

Govoreći o pitanju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da ne veruje da će one doneti nešto dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u Davosu na panelu portala "Politiko" pod nazivom "Širenje evropskog horizonta" da želi što pre da vidi kraj rata u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje novinara da li misli da je predsednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac rekao da nije tu da bilo kome sudi.

"Da budem iskren, kada govorimo o kontaktima i bliskosti, ja neću reći da je Putin ludak, kao što sam čuo u Davosu. Ja se sa tim ne slažem", kazao je predsednik Srbije.

"Rekao bih da ima mnogo evropskih lidera koji su otišli u Moskvu u poslednje vreme, a ja se nisam s njim čuo osam ili devet meseci i poslednji put kad smo se čuli bilo je pitanje gasa", rekao je Vučić dodajući da nije bio ni srećan ni nezadovoljan načinom na koje je to pitanje rešeno.

Vučić je potom ironično napomenuo i da ga niko od evropskih lidera nije obavestio o sadržaju svojih razgovora s ruskim predsednikom.

Govoreći o pitanju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da ne veruje da će one doneti nešto dobro i istakao da je Srbija glasala za rezolucije kojima se čuva teritorijalni integritet Ukrajine.

"Mrzim da budem u društvu ljudi koji imaju jedno mišljenje, verujem u različitost", naveo je Vučić.

Na pitanje o stavu Srbije po pitanju rata u Ukrajini, Vučić je zatražio pojašnjenje - na koji stav se tačno misli.

"Recite koji je to stav. Čitam poslednjih meseci da sam ja mali Putin, da ću pokrenuti rat protiv suseda. Objavljeno je više od 1.700 članaka u svetskim medijima, a mi nismo nikoga napali, i to se neće ni desiti. Malo sam i ciničan. To je bila brutalna laž, kao i mnoge druge. Što se tiče rata u Ukrajini, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Kada me pitaju da li je Krim deo Ukrajine, ja kažem da je to deo Ukrajine, kao i Donbas", rekao je Vučić.

Vučić ističe da Srbija svoj stav neće menjati, i da će biti verna i poštovati teritorijalni integritet svake članice UN.

"Verniji smo od nekih drugih zemalja, koje su promenile svoj stav o teritorijalnom integritetu Srbije. Srbija poštuje Povelju UN, i rezolucije UN. Moje pitanje je zašto velike sile ne poštuju to. Nije smešno, Rezolucija 1244 je i dalje na snazi. Mi poštujemo, neki drugi ne poštuju. Svi nas pitaju kada ćemo uvesti sankcije. A zaboravljate da smo mi iskusili te sankcije, i ne verujem da to donosi nešto dobro", kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da Srbija ima dobru stopu rasta, i da je pitanje sada kako da naša zemlja nastavi istim ili jačim tempom.

"Šta da uradimo na brojnim poljima po pitanju vladavine prava. Nema tu nekih velikih snova, niti smo entuzijastični kao pre. Ni EU nije više entuzijastična, kao što smo mi mislili da jeste. Popularnost EU u zemljama regiona pada, zbog različitih pritisaka na te zemlje. Kod nas zbog Kosova i Metohije, u Severnoj Makedoniji zbog pritisaka u vezi sa njihovim identitetom", kazao je Vučić.

"Siguran sam da Srbija neće uskoro postati članica EU"

On je rekao da je Srbija napravila napredak u reformi pravosuđa, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Rekao je i da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na sve zemlje regiona.

"To je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima sa evropskim liderima", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

"U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Vučić je kazao da je tokom vremena dok je nemačka kancelarka Angela Merkel bila politički aktivna, situacija na Zapadnom Balkanu bila mirnija, a premijer Albanije Edi Rama kazao je da nije saglasan sa tim.

"Sam sam izabrao gde ću da sednem"

Vučić je nakon panela novinarima iz Srbije kazao da je zadovoljan učešćem u Davosu.

"Mislim da smo dobro predstavili našu poziciju, politiku i stavove na jezgrovit i precizan način insistirajući na poštovanju međunardong javnog prava", kazao je on.

Vučić je dodao da je u ratno vreme izgleda potrebno da svi misle isto, a da on smatra da je dobro da se unese malo pluralizma u mišljenju, dodajući da je zadovoljan što je mogao da predstavi Srbiju na racionalan način.

Na pitanje o susretu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, Vučić je rekao da je dobro što su otvoreni kanali za razgovore.

"On je meni rekao šta oni nama zameraju, ja sam rekao šta mi njima zameramo, i napravili smo kanale komunikacije koji će nadam se omogućiti da postignemo nešto dobro za srpski i hrvatski narod", kazao je on.

Vučić je komentarišući fotografiju sa panela o Zapadnom Balkanu rekao da je sam izabrao gde će da sedne.

"Iako su me tri puta molili da pređem u prvi red, nisam to želeo", rekao je Vučić ocenjujući da neće da bude "deo čopora".

Na pitanje sa kakvim planom dolaze specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije ako znaju koje su crvene linije Srbije, Vučić je odgovorio da dolaze sa svojim planom.

"Sa planom koji njih zanima, oni su sila, oni su veliki, mi smo mali, zato će razgovori biti teški", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje da ti razgovori budu teški.

Na panelu su učestvovali, osim Vučića i Rame i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.