Srbija i Balkan

Neizvesna noć u velikom delu Srbije: Najavljene nove kiše, evakuisana i beba

Vodostaj Lima je i dalje je u porastu zbog padavina koje ne prestaju u ovom delu Srbije i na severu Crne Gore
Neizvesna noć u velikom delu Srbije: Najavljene nove kiše, evakuisana i beba© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Obilne padavine ugrozile su veliki deo zapadne Srbije, a kako su najavljene nove kiše, žitelje opština Prijepolje, Priboj, Novi Pazar, Sjenica, Brus i okolnih mesta očekuje još jedna neizvesna noć. 

U Prijepolju će za značajan broj građana naredna noć biti i hladna, zato što je veliki deo grada ostao bez grejanja kada je poplavljena lokalna kotlarnica, preneo je portal "Prijepolje info".

Predsednik opštine Prijepolje, u kome je poplavljeno oko 100 domaćinstava, Vladimir Babić izjavio je da je situacija u Brodarevu i Zalugu najkritičnija, dodajući da je Ivanjsko polje poplavljeno, ali da na tom prostoru stanovništvo nije ugroženo.

U iščekivanju novih padavina, policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije obezbeđuju nekoliko lokacija u centru Prijepolja, među kojima i viseći most na Limu, reci koja je se trenutno nalazi na koti od 374 centimetara.

Viseći mostovi zatvoreni su i u susednom Priboju. U ovoj opštini kritično je i u Banjskom čamcu, gde je pod vodom lokalni put koji vodi ka groblju.

U pribojskom naselju Luka, voda je prodrla u pet kuća. Evakuisano je domaćinstvo Janjuševića, a među članovima je, kako prenose lokalni mediji, i šestomesečna beba. 

Sve raspoložive ekipe opštinskih službi su na terenu i pomno prate razvoj situacije. Vodostaj Lima je, inače, i dalje je u porastu, zbog padavina koje ne prestaju u ovom delu Srbije i na severu Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić večeras je obišao poplavljena područja gde je istakao da su pripadnici Sektora za vanredne situacije danas obavili 84 evakuacije.

On je poručio da će pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica ostati na ovim područjima sve dok građani ne budu u potpunosti bezbedni.

"U ovom trenutku imamo šest spasilačkih specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, koji u ovom trenutku traže dve osobe koje je odnela bujica. Od današnje 84 evakuacije, pet je bilo u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolju, 24 u Priboju i 16 u Brusu", naveo je on.

"Naravno, i dalje nastavljamo da radimo, 94 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica su ovde u Novom Pazaru i ostaće i dalje koliko je potrebno da bi građani bili bezbedni", dodao je ministar.

Usled obilnih padavina koje su prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka i bujičnih potoka vanredna situacija proglašena je na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Tutina i Brusa, kao i na delu teritorije opštine Nova Varoš.

U novovaroškim mesnim zajednicama Božetići i Akmačići nabujali planinski potoci i rečice oštetili su više seoskih puteva, a voda je prodrla i u pojedine stambene objekte. 

Reka Bistrica u drugom delu te opštine preti da se izlije kod fabrike "Zlatarpast" i ugrozi proizvodne hale. 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su konstantno na terenu do sada su evakuisali 84 osobe, a u područjima ugroženim poplavama angažovani su timovi za crpljenje vode.

Vanredno stanje i u Rudom

U Rudom su ugrožena četiri naselja uz Lim i Uvac i u tom delu opštine proglašena je vanredna situacija.

Službe su na oprezu i u Foči, a Drina i Ćehotina su u blagom porastu, za sada bez pretnji od izlivanja.

"Ne bi trebalo da dođe do izlivanja, ništa ne smemo prepustiti slučaju i dalje smo u stanju pripravnosti 24 časa", rekao je Miloš Jakić šef Odseka civilne zaštite opštine Rudo.

image