Srbija i Balkan

RT Balkan na mestu poplava: Borba sa nabujalim Limom, u Novom Pazaru nastavljena potraga za nestalima

Ibar se noćas izlio na teritoriji grada Kraljeva i opštine Raška gde je poplavljeno industrijska zona, a ugrožena je i predškolska ustanova, nadomak reke
RT Balkan na mestu poplava: Borba sa nabujalim Limom, u Novom Pazaru nastavljena potraga za nestalima© FOTO TANJUG/FOTO SRBIJAVODE

Meštani, predstavnici "Srbija voda" i spasioci-vatrogasci iz Sektora za vanredne situacije napravili su u Brodarevu tokom protekle noći pravi podvig. Oni su, kako nam jutros prenosi predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić, izgradnjom dodatnog dela obaloutvrde i prepumpavanjem vode uspeli da od poplavnog talasa, koji je išao niz Lim, spasu naselje Jalija u kome je 30–40 kuća i isto toliko porodica.

U naselju Zalug, bliže Prijepolju, gde je linija odbrane znatno duža, oko dva i po kilometara, Lim je tokom noći poplavio tridesetak kuća, deo meštana je evakuisan, a one koji su ostali čitave noći obilazili su čamcima vatrogasci i spasioci pa povređenih, niti dodatnih problema nije bilo.

Dobra vest jeste da je Lim posle ponoći počeo da opada i u Crnoj Gori i na delu toka prema Brodarevu i Prijepolju i to tri-četiri centimetra na sat. Protok Lima kroz Prijepolje noćas je bio oko 900 kubika u sekundi i taj protok posle ponoći je stabilizovan.

U Novom Pazaru i tokom noći nastavljena je potraga za dvojicom muškaraca koje je juče u naselju Ćeramidžinica odnela nabujala reka Trnavica. Nesreća se dogodila kada je grupa ljudi u ovom naselju pokušala da napravi nasip a odronio se deo obale. Najpre je u reku upao jedan od muškaraca, a drugi, njegov komšija staklorezac Safet Zekić pokušao je da pomogne nesrećnom čoveku, ali je bujica i njega povukla.

Elvis Zekić, sin nestalog Safeta, sinoć je ispričao novinarima da je video trenutak kada je njegov otac, pokušavajući da spasi komšiju upao u vodu.

"Skočio sam za njim, ali, nije bilo pomoći, reka ga je odnela nepovartno. Umalo i mene da odnese", ispričao je Elvis.

Spasioci i meštani pretražuju od juče i reku Trnavicu ali i Jošanicu i Rašku u koje se uliva Jošanica.

Nivo reka u Novom Pazaru, ali i u Sjenici opao je tokom noći. U Sjenici su i dalje pod vodom na desetine kuća, ali i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

"Nivo reke Grabovice, koja je u četvrtak poplavila centar Sjenice i izlila se preko obaloutvrde, znatno je tokom noći opao ali je nova nevolja na vidiku. Od noćas pada jak sneg, u višim predelima već ga ima od 15 do 20 centimtara, mećava se ne stišava, temperatura je minus dva-tri stepena Celzijusa i nikad nam se do sada nije desilo da direktno iz poplava uđemo u jake snežne padavine, u mraz. To će dodatno otežati situaciju svima čije su kuće poplavljene", rekao je jutros za RT Balkan predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić.

U Sjenici su prethodnih dana evakuisane 24 osobne, u Priboju 30, Brodarevu devet, Novom Pazaru petoro ljudi.

Za poslenjih 24 sata na Pešterskoj visorani, uz 100 litara vode po kvadratu koliko je palo proteklih tri dana, palo je još 14 litara vode po metru kvadratnom.

Reka Ibar izlila se noćas na teritoriji opštine Raška. Poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih ulica a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke, kao i autobuska stanica. Ibar se izlio i na teritoriji opštine Kraljevo.

Sneg pada u većem delu Zapadne Srbije. U Novoj Varoši visine snežnog pokrivača jutros je u višim delovima i iznad 10 centimetara, slično je i na Zlatiboru. Temperatura je ispod nule.

U Srbiji je na snazi vanredna situacija u sedam opština zbog izlivanja reka usled obilne kiše, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti u porastu i iznad granice vanredne odbrane od poplava.

image