Srbija i Balkan

Lajčak: Očekivali smo više razumevanja od Kurtija; Kurti: Situacija na "Kosovu" nije najbolja

Nakon tri sata razgovora sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, predstavnici EU i SAD nisu zadovoljni ishodom, naveo je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine
Lajčak: Očekivali smo više razumevanja od Kurtija; Kurti: Situacija na "Kosovu" nije najbolja© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Sastanak sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem nije bio lak, od njega smo očekivali više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanka u Prištini. 

On je nakon sastanka koji je trajao gotovo tri sata istakao da je to bio otvoren i iskren sastanak, prenosi "Reporteri".

"Očekivali smo više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa i mogućnosti koje on nudi", rekao je Lajčak.

Dodao je da su i dalje na pola puta kao i da se neće zaustaviti dok ne dođu do cilja.

"Svrha sastanka sa Kurtijem bio je naš predlog za normalizaciju odnosa koji smo izneli u septembru, a zatim i u decembru. Proveli smo više od dva sata, sastanak je bio dug, nije lak, ali je bio iskren i otvoren. Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate mi smo usred naše misije i takođe ćemo putovati u Beograd", rekao je Lajčak.

Pored Lajčaka sastanku su prisustvovali specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Kurti: Situacija nije najbolja

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti na današnjem sastanku sa "velikom petorkom" u Prištini govorio je i o poplavama, rekavši da "situacija na 'Kosovu' nije najbolja, ali da su pripadnici KBS na terenu sa opremom za saniranje", prenosi "Reporteri".

Vlada samoproglašenog Kosova je u saopštenju za javnost objavila snimak početka sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija sa evropsko-američkim zvančnicima. 

image