Vučić: Zamrznuti konflikt nije rešenje

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio da je Vučić voljan da donese "teške odluke" po pitanju KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "zamrznuti konflikt" sa tzv. Kosovom nije rešenje i dodao da će Srbija nastaviti da radi na implementaciji prethodnog predloga o putu normalizacije odnosa.

Vučić se sastao danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuelom Bonom i savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančeskom Talom.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

"Danas je bio možda i najteži razgovor koji smo imali. Otvorena je ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje", izjavio je predsednik Srbije i dodao da je kod "zamrznutog konflikta" samo "pitanje trenutka kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog zapadnog Balkana."

"Osnivanje ZSO pitanje hitnosti"

"Takođe želim da vam kažem da sam danas kao predsednik Srbije nedvosmisleno bio suočen sa izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom", dodao je Vučić.

Pod tim i takvim uslovima, kako je rekao, tražili smo od predstavnika SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Miroslava Lajčaka da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija na KiM.

"Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina", naveo je on i dodao da je to pitanje hitnosti i da je tek nakon toga moguć "razgovor, povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije."

"Rekao sam da ću u narednim nedeljama da obavim konsultacijama sa članovima vlade, parlamenta, svih značajnih društvenih grupa, da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma. S tim što sam učinio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju", izjavio je predsednik Srbije ukazavši da ne može da govori o tome "jer predlog nije javan."

"Pred nama nisu laki dani"

Vučić je rekao povodom nastavka procesa evrointegracija da se nada da će čuti njihove glasove jer smo poslednjih godina slušali kako su neophodne reforme pravosuđa, tužilaštva...

"Mi smo upravo to obavili, i zato očekujemo da ćemo imati podršku na predstojećem evropskom putu Srbije. Pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem je da ću nastaviti da čuvam i štitim Srbiju, što ću činiti barem još neko vreme", zaključio je Vučić.

Lajčak: Vučić voljan da donese teške odluke

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su danas imali veoma težak i intenzivan, ali iskren i otvoren razgovor.

"Osećamo se ohrabreno. Predsednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i voljnost da donese teške odluke zarad mira i evropske perspektive Srbije", izjavio je izaslanik EU.

Lajčak je naveo da je osnivanje ZSO na KiM "krucijalan" korak za stabilnost u regionu i dodao da je "plan o kojem smo razgovarali u septembru i danas najbolji put za normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine.