Srbija i Balkan

Eskobar: Situacija između Srbije i "Kosova" sve opasnija

Pre ulaska u EU, obe strane moraće da pokažu da mogu da žive jedni s drugima, poručio specijalni izaslanik Vašingtona za dijalog Beograd i Prištine
Eskobar: Situacija između Srbije i "Kosova" sve opasnijaGetty © Anna Moneymaker

Izaslanik Vašingtona za dijalog Beograd i Prištine Gabrijel Eskobar rekao je da ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je pre moguće.

"Voleli bismo dogovor što je pre moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dve godine, onda dve godine. Ali moramo da se krećemo brzo, jer svaka konfrontacija koju vidimo između 'Kosova' i Srbije je sve opasnija. Poslednja, spor oko barikada je mogla da bude nasilna i zato hitno moramo da radimo na tome."

Eskobar je u intervjuu za "Juronjuz" Srbija podsetio da se dijalog vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Mi nismo deo tog pokroviteljstva. Podržavamo ga politički, finansijski i kroz podizanje kapaciteta i za to bih vas uputio na mog kolegu Miroslava Lajčaka", kaže Eskobar i dodaje  da na kraju procesa želi da vidi zemlje Zapadnog Balkana na putu integracija u EU u razumnom periodu. 

"Pod razumnim, ne mislim dvadeset godina. Mislim mnogo ranije", rekao je Eskobar.

Na pitanje zbog čega je sve ubrzano s obzirom na to da konflikt traje decenijama i zašto na stolu više nije rešenje dve Nemačke on podseća na sukob u Ukrajini. 

"Ovde imamo kontekst rusko-ukrajinskog rata. Ponovo govorimo o teritorijalnoj bezbednosti Evrope i pravoj pretnji bezbednosti Evrope. I u srcu Evrope imate zamrznuti konflikt, koji, kako se ispostavlja, nije tako zamrznut. Potrošili smo veoma mnogo vremena pregovarajući o tablicama, ličnim kartama i barikadama tokom poslednjih godinu dana. Tu energiju, novac i vreme je trebalo da posvetimo podršci Ukrajini", navodi Eskobar.

Na pitanje u čemu vidi rešenje spora, Eskobar ponavlja - evropske integracije i rušenje barijera između država na Zapadnom Balkanu.

"Ljudi bi prihvatili takva rešenja. I, zapravo, mi pokušavamo da uvedemo Srbiju i 'Kosovo' u savez gde će morati da žive sa Česima, Italijanima, Norvežanima... Moraće najpre da pokažu da mogu da žive jedni s drugima", kaže Eskobar.

On izražava uverenje da sve zemlje regiona međusobno treba da se priznaju "jer je ono što definiše Zapadni Balkan neverovatan ekonomski potencijal koji ima koji je uvećan kada radite zajedno".

Eskobar nije uveren da nijedan srpski političar neće prihvatiti priznavanje "Kosova".

"Mislim da ako imamo ljude koji se ponašaju kao državnici, mogli bismo da imamo dinamiku koja bi mogla da transformiše ovaj region u nešto veoma pozitivno, u pravi model za budućnost, za sledeću generaciju", objašnjava Eskobar. 

On konstatuje da se već kasni s formiranjem Zajednice srpskih opština.

"To je pravno obavezujuća međunarodna obaveza Srbije i 'Kosova'. Stoga jedna strana i jedna osoba ne može da odustane od te obaveze. Tako da će zajednica biti uspostavljena, a pitanje je kako da do toga dođemo ranije", izričit je Eskobar.

Smatra da bi sve države u Evropi trebalo da uvedu sankcije Rusiji, pa i Srbija, jer "izgleda loše da bude van većine u Evropi". 

image