Vučević: Međunarodni posrednici Srbiji nisu ponudili ništa prijatno

Ministar odbrane o "ponudi" međunarodnih posrednika

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da su međunarodni posrednici predočili predsedniku Aleksandru Vučiću kakve će posledice biti ako Srbija ne prihvati francusko-nemački predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

Vučević je, govoreći o govoreći o jučerašnjem sastanku Vučića sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, rekao da Srbiju čekaju veliki izazovi .

"Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, kako oni vide da treba da bude koncipirano u smislu formulisanja tog sporazuma sa nekim perspektivama koje bi trebalo da nas uvere da nas čeka bolja budućnost", rekao je Vučević za RTS.

Ponovio je da se nije čulo ništa što je preterano dobro, ali i da to ne znači da smo "nešto predali ili odustali".

Na pitanje da li je na stolu bilo ultimatuma, Vučević je naveo da je predsednik vrlo precizno rekao da mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna.

"Pretpostavljam da su na sto stavili političke i ekonomske konsekvence za Srbiju, negativne. Da se samo razumemo, oni imaju cilj da Prištinu, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju, odnosno ono što oni definišu kao 'Kosovo', a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohiju, u najmanju ruku dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je neki proces koji bi trebalo da bude završen, to tako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu", rekao je ministar odbrane.

Nepovoljna ponuda

Dodao je da je dobro što smo čuli da nijedna strana i međunarodna zajednica ne vide da je zamrznuti konflikt nešto što bi trebalo da traje neograničeno, a i da smo posle deset godina ponovo čuli da je Zajednica srpskih opština nešto što mora da bude formirano.

"Jučerašnji dan, koji je za mnoge porodice bio svečani dan zbog proslave i obeležavanja slave Svetog Jovana, bio je mnogo težak za Srbiju, a pre svega za predsednika Republike, jer su ti razgovori, odnosno taj nivo i način koji je on imao prvo sa ambasadorima SR Nemačke iz regiona, a zatim i sa ovom petorkom je zaista nešto što nije za poželeti i nije mu zavideti što je morao to sve da radi ili da učestvuje ili da nosi na svojim leđima, jer to je ogroman pritisak. Ja sam ga video juče, on je zaista bio i opterećen i neraspoložen, ali je odlučan da brani Srbiju", naveo je Vučević.

Dodao je da mnogi to vide kao neku redovnu stvar, ali da sve ono što se stavlja na sto pred Srbiju nije nešto što je jako povoljno za našu zemlju.

Predsednik Srbije najavio je da će razgovarati sa članovima Vlade, parlamenta i društvenog sektora. Vučević je ocenio da je jako važno da se postigne konsenzus jer je to pitanje sudbine naše države.

"To je pitanje sudbine dela teritorije naše države, to je pitanje sudbine dela građana naše zemlje i svih građana. To nije pitanje samo sadašnjosti, to je pre svega pitanje budućnosti naše države i svih njenih građana. Bilo bi korektno, korisno, svrsishodno da imamo minimum konsenzusa u pogledu politike i državnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i sveukupne budućnosti države Srbije".

On je naveo da nije siguran da li će to biti postignuto, ali smatra da je dobra i politički opravdana i logična stvar da predsednik pozove sve one koji su u nekim segmentima donosioci odluka ili su predstavnici građana da se izjasne ili da budu upoznati sa onim što je pred Srbijom.

"Jedan čovek izložen  je pritiscima, zato što je cela država izložena pritiscima, a sve ono što se dešavalo i proteklih dana i nedelja, i sve ono što je bilo, izgledalo je kao neka baražna paljba ili priprema za ovu političku ofanzivu. Napadi na porodice, diskreditacije, laži po medijima, sve se radi da nekoga obeshrabri, da ga na neki način politički diskredituje".

Ponovio je da daje punu podršku predsedniku i da to nije pitanje idolopoklonstva ili narativa koji se iz formalnih razloga podrazumeva, već zato što su suštinski teški dani i političke bitke pred Srbijom i da je red da "svi stanemo u tu liniju fronta u zaštitu države".

Mogućnost konflikta

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Vučević je rekao da je vrlo izazovna, zato što Priština i dalje koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza.

"Pratimo njihove aktivnosti, oni i dalje vrše neke infrastrukturne radove na severu Kosova i Metohije, pokušavaju da utvrde svoje položaje, specijalne, ali i redovne kosovske policijske formacije", naveo je Vučević.

Dodao je da svakodnevno prate situaciju i da je to posao službi bezbednosti.

"Verujem da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji ili zato što se plašimo ili zato što smo neodlučni, nego zato što je politički, državni interes Srbije da izbegne svaki konflikt."