Srbija i Balkan

Održana sednica o KiM: Vučić sa ministrima o pregovorima sa "zapadnom petorkom"

Još nije poznato šta je predsednik države rekao ministrima u vezi s pregovorima o Kosovu i Metohiji
Održana sednica o KiM: Vučić sa ministrima o pregovorima sa "zapadnom petorkom"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Nakon sat i po završena je sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik se odazvao pozivu premijerke Ane Brnabić, a u Nemanjinoj 11 obavestio je članove vlade o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom.

Sastanak sa zapadnom "petorkom" predsednik je opisao kao jedan od najtežih dana za Srbiju. Istakao je da nam je "potrebno jedinstvo zbog onoga što nas čeka u budućnosti".

Ni posle završetka sednice vlade detalji srpskog odgovora na ultimatum Zapada nisu postali jasniji.

Vladina pres služba saopštila je kratko da je predsednik "upoznao članove vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji", i zatražio od ministara "punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti". Kako se navodi, "dogovoreno je da predsednik Republike, Vlada Srbije i svi organi izvršne vlasti rade sinhonizovano i jedinstveno".

"Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić informisao je predsednicu Vlade i članove Vlade o razgovorima oko Kosova i sastanku sa međunarodnom 'petorkom', koji je održan u petak", naveo je ministar odbrane Miloš Vučević na Instagramu posle završetka sednice.

On je prethodno poručio da "predsednik Srbije ima moju bezrezervnu podršku da istraje u stalnim pritiscima i napadima koji dodatno dolaze i zbog istorijski najvažnijeg srpskog pitanja - Kosova". 

Podršku Vučiću izrazili su putem društvenih mreža posle sednice Vlade Srbije i drugi ministri. Oni, međutim, nisu otkrili čemu tačno pružaju podršku, ostavljajući predsedniku da to saopšti javnosti.

Ministar građevinarstva Goran Vesić, tako, navodi da je Vučiću potrebno pružiti podršku zato što se "naša zemlja suočava sa snažnim pritiscima dela međunarodne zajednice vezano za Kosovo i Metohiju", dok je ministarka za brogu o porodici Darija Kisić navela da je predsednik "ljubav prema Srbiji dokazao nebrojeno puta, a naročito u bitkama koje vodi za život i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji".

U planu je da se Vučić obrati javnosti u 20 sati iz zgrade Predsedništva Srbije, saopšteno je juče iz Službe za informisanje predsednika.

Vučić je sinoć imao sastanak sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a.

Prema pisanju medija, na sastanku je bilo nesuglasica i poziva da se odbiju pregovori sa SAD i EU. Na te nesuglasice je, kako se navodi, reagovao predsednik Vučić i rekao da ako neko misli da može bolje od njega da vodi državu, on je spreman da im to prepusti i potom otišao sa sastanka.

Jedan od čelnika Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić je nakon sastanka izjavio za TV Pink da ako predsednik Vučić ostane pri svome da podnese ostavku, to bi bio kraj Srpske napredne stranke i kraj karijere koju je SNS imao na političkoj sceni Srbije.

Nakon toga sledi, smatra, nešto što je, kako je rekao, "najcrnji i najgori scenario za Srbiju" koji ne sme ni da zamisli.

Usledilo je saopštenje više gradskih i opštinskih odbora SNS. Oni su danas poručili da pružaju punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u, kako su naveli, borbi za odbranu nacionalnih i državnih interesa, teritorijalnog integriteta i rešavanju kosovskog pitanja.

Dačić: Šta će biti ako se odbije predlog?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je da je Zajednica srpskih opština suština Briselskog sporazuma.

On je uoči početka sednice Vlade Srbije rekao da će se danas razgovarati o tome šta bi se desilo ukoliko se Srbija ne bi uslaglasila sa ponuđenim predlogom.

On je naglasio da predsednik Vučić ima podršku državnog rukovodstva, Vlade Srbije i cele vladajuće kolacije.

"Mi nismo nikada raspravljali u kategorijama odbijanja. I predsednik je rekao da ima određene rezerve. Ja ne želim da ulazim u to, predsednik će se obratiti danas građanima Srbije. Na nama je da kažemo šta je ono sa čim se mi ne slažemo. Ali u dijalogu treba učestvovati i o planu treba razgovarati", izjavio je Dačić.

Prema njemu, najvažnija stvar je da se dijalog nastavi mudro i odlučno.

"Sa jasnim ciljem da mi želimo da budemo deo modernog sveta, želimo u Evropsku uniju i želimo ekonomski razvoj", izjavio je Dačić.

SPC: Ne pristajemo na uslovljavanje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Jovandan je posetio patrijarha srpskog gospodina Porfirija, kada mu je još jednom prenet dobro poznat stav o KiM.

"Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi su deo Republike Srbije i njegovo očuvanje u granicama Republike Srbije je ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za našu državu", piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U tom smislu, patrijarh Porfirije i arhijereji su izrazili uverenje da rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandarom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Srpska Pravoslavna Crkva će uvek podržavati rukovodstvo Republike Srbije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

image