Srbija i Balkan

Starović: Članstvo "Kosova" u UN je nedostižno, ali puška EU nije prazna

Stavljanje potpisa Srbije na plan EU otvorilo bi put ka članstvu "Kosova" u EU i NATO, ocenio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane
Starović: Članstvo "Kosova" u UN je nedostižno, ali puška EU nije prazna© TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović kazao je da je svima u Briselu i Prištini jasno da je članstvo "Kosova" u UN teško dostižno - ma koliko to želeli - dok god su Rusija i Kinu u Savetu bezbednosti.

"Njihova je želja da, potpisom Srbije na takav plan - da nećemo sprečavati pristupanje međunarodnim organizacijama, da dovoljan razlog za pet država članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Prištine, da to učine, čime bi se put ka članstvu u EU i NATO otvorio, bez obzira što članstvo u UN ostaje nedostižno. To je za nas nepovoljno i moramo da predupredimo", naglasio je Starović.

Ocenio je da je Srbija suočena sa najoštrijim pristupom u diplomatskoj praksi, navodeći da su već u drugoj rečenici međunarodni izaslanici, na prošlom sastanku sa predsednikom Vučićem, izneli pretnje, što je "dokaz kako je situacija teška", konstatovao je on.

Starović je, gostujući na RTS-u istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo više važnih poruka, od kojih je jedna da nema ništa lepog i prijatnog za Srbiju u dokumentu EU. 

Druga poruka je da iza plana stoji 27 država članica, a treća i, po njemu, najvažnija, da se Srbija suočava sa prilično otvorenim i jasnim pretnjama.

"Moramo biti oprezni, ne smemo doći u situaciju da zbog reakcije koja bi bila emotivna dobijemo za manje od godinu dana ekonomski devastiranu Srbiju koja ne bi više mogla da zaštiti Srbe. Ne treba nam u ovoj situaciji emocionalni pristup, već moramo odmeriti sve posledice. To ne znači da moramo da prihvatimo nešto što predstavlja nacionalno poniženje, ali treba da ostanemo za stolom i prihvatimo ono što je za nas najbezbolnije rešenje", poručio je Starović.

Ukazao je da se na primeru ekonomskih sankcija prema Rusiji moglo videti kako su se kompanije iz EU brzo povukle sa ruskog tržišta i pored gubitaka koje trpe.

"Puška EU nije prazna", upozorava Starović.

Rekao je da najava predsednika Vučića da će pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na razgovor pokazuje kolika je težina izazova sa kojima se suočava Srbija, jer "ta težina izazova zahteva jedinstven odgovor".

Ukazao je da su napadi na Srbe dokaz uzavrele atmosfere koju Priština stvara.

"Već nekoliko meseci imamo kontinuirano prisustvo specijalnih jedinica policije na severu KiM, koje sebi daju za pravo i uzimaju u ruke posao koji treba da radi patrolna policija. To je recept za katastrofu. Vidimo da ovakvi incidenti mogu da se dogode svakog dana. Da bi se otklonila takva opasnost moraju specijalne jedinice da se povuku sa severa", zatražio je Starović.

On je istakao da Aljbin Kurti želi da isprovocira neku vrstu sukoba, računajući da mu geopolitička situacija ide na ruku i da će NATO po svaku cenu uvek stati iza njega, bez obzira ko je sukob isprovocirao.

"Da li je njegova računica ispravna - u to nisam siguran, ali je situacija zapaljiva", naveo je Starović.

U vezi namera Prištine da pristupi Savetu Evrope rekao je da Srbija nema mehanizme da spreči jasnu nameru sponzora kosovske nezavisnosti, ali da to ne znači da se Beograd neće boriti.

"Borićemo se, nećemo se pomiriti sa takvim ishodom", poručio je Starović.

Rekao je da se međunarodnoj zajednici žuri zbog geopolitičkih okolnosti da to ostvari.

Takve tendecije, dodaje, su postojale i pre godinu dana, ali početak rata u Ukrajini dovodi do ubrzanja svih procesa koji su pre toga postojali, a u ovom slučaju želja je da se kamičak u cipeli priznavača "Kosova" ukloni time što će se i Srbija privoliti da eskplicitno da saglasnost za afimaciju međunadornog priznanja Prištine.

image