Srbija i Balkan

Priština: U ambasadi SAD diskusija o formiranju ZSO

Ministar za zajednice i povratak u privremenoj prištinskoj vladi Nenad Rašić potvrdio je da je dobio poziv od ambasade SAD da učestvuje u ovom skupu
Priština: U ambasadi SAD diskusija o formiranju ZSOGetty © Raymond Boyd / Contributor

U Prištini će 31. januara biti održana diskusija o formiranju Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, u organizaciji ambasade SAD.

U ovoj diskusiji, američka ambasada će okupiti različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata, kako se navodi, da bi razgovarali o ovoj važnoj temi, prenela je "Koha".

Diskusija je zakazana za utorak sledeće nedelje, od 10 do 12 časova, u američkoj ambasadi.

Ministar za zajednice i povratak u privremenoj prištinskoj vladi Nenad Rašić potvrdio je da je dobio poziv od ambasade SAD.

"Očekujem da će biti dobar sastanak", rekao je Rašić za "Slobodnu Evropu".

On je istakao da je njegov stav da sporazumi ne mogu da se ignorišu i u tom kontekstu podvlači da treba analizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja Zajednice sa Ustavom i zakonima Kosova.

Da će razgovori o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom početi u januaru prethodno je najavio specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Rašić kaže da on, ali i drugi u vladi tzv. Kosova, pokušavaju da pred Aljbina Kurtija stave Zajednicu opština sa srpskom većinom kao tehničko pitanje, a ne političko.

"Mislim da smo izgubili previše vremena nečinjenjem. Nismo ta dva dokumenta (Sporazum iz 2013. i 2015.) spojili ili bolje reći, da se kroz rad na tehničkom nivou predstavi neka druga ili treća opcija", navodi Rašić.

Prema njegovoj oceni, postoje dva sporna elementa oko formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a to su naziv i status.

"Mislim da naziv nije toliko bitan, koliko je bitan pravni status", dodaje i ukazuje da u drugoj tački Sporazuma iz 2015. godine piše da će on biti usklađen sa Ustavom tzv. Kosova te napominje da on zato ne vidi pravno-tehnički problem oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Rašić kaže da za sada nema informacija o planovima SAD o tome koji su dalji koraci za formiranje ZSO, ali navodi da je on uvek bio otvoren za saradnju.

image