Dodik: Podrška Srbiji, ne smemo biti podeljeni

Srbija ne treba da prizna Kosovo i Metohiju i nikad ne treba da popusti, poručio predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da pitanje Kosova i Metohije iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i u fokus interesovanja.

"Ključni problem gubitka Kosova i Metohije i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim", rekao je Dodik za RTRS.

Predsednik Republike Srpske istakao je da Srbe na Severu tretiraju kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor.

"Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspevaju neke stvari da reše, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto hteli da završe, s pretnjama, kako oni to jedino znaju", naveo je on.

Dodaje i da su pojačane pretnje od strane Zapada i da se vidi ojačana pozicija Nemačke.

"Nemačke koja je antisrpska, koja je uvek bila antisrpska, a nikad racionalna. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo i Metohiju", kaže Dodik.

Srbija nikada ne treba da prizna Kosovo i Metohiju

Navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

"Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posledice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice", kazao je.

Ponovio je da bi posledice mogle da promene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

"Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže 'ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno'. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno", naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko - nemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u celini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

"Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i Metohiju i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu", objasnio je predsednik Republike Srpske.

Zato sada, navodi Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo i Metohiju, nego kažu nemojte ga osporavati.

"Moramo da naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspeju, zato njima smeta Kosovo i Metohija", izjavio je predsednik RS. 

Kada se govri o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova i Metohije.

"To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome", zaključuje Dodik.