Zašto su ruski "pancir-S1E" i kineski FK-3 najjači aduti srpske protivvazduhoplovne odbrane?

Ovi sistemi se od nedavno nalaze u sastavu herojske 250. brigade za PVO Vojske Srbije koja se proslavila tokom NATO agresije 1999. godine

U cilju osavremenjivanja 250. brigade, ali i jedinica PVO u celini, Srbija je iz Ruske Federacije nabavila hibridne raketno-topovske sisteme "pancir-S1E" dok je od Narodne Republike Kine kupila raketne sisteme srednjeg/velikog dometa FK-3.Oba sistema se nalaze na platformama točkašima, zahvaljujući čemu imaju povećane sposobnosti manevra, što je izuzetno važno u uslovima savremenog rata.

Hibridni raketno-topovski sistem 96K6 "pancir-S1E" je verovatno najsavremenije PVO sredstvo kratkog dometa koje se proizvodi u svetu. Svoje visoke karakteristike je potvrdio tokom operacije u Siriji, a i sada, u sklopu specijalne vojne operacije. Dakle, prošao je najjaču proveru u realnim borbenim situacijama iz kojih su izvučena i brojna iskustva.

To je u stvari integrisani borbeni sklop na točkovima koga krasi imresivna vatrena moć. Na njemu se nalaze dve radarske stanice koje deluju u koordinisanom režimu rada, kao i moderni optoelektronski sistem. Radarska komponenta dometa 80+km se sastoji od dvostranog PESA radara ruske kompanije "VNIIRT" koji funkcioniše u pasivnom režimu rada i koji je spregnut sa nišanskim radarom 1RS2-E "šlem" čime se ostvaruje zahvat ciljeva koji imaju mali odraz i nadzvučnu brzinu kretanja na velikim daljinama.

Za likvidaciju zahvaćenih ciljeva (može istovremeno pratiti četiri mete) sistem koristi rakete 57Э6-E efektivnog dometa 20km po daljini i 15km po visini. U zoni neposredne vazdušne odbrane se koriste topovi 2A38 kalibra 30mm koji ostvaruju brzinu gađanja od respektabilnih 2,500 granata u minutu.

Zahvaljujući ovim karakteristikama sistem efikasno može da radi u potpuno pasivnom režimu gde postaje nevidljiv za protivničke protivradarske rakete čime se ostvaruje njegova izuzetno velika žilavost.

Srbija u svom sastavu ima jednu bateriju ovih sistema. Potrebe Vojske Srbije za "pancirima" su značajno veće jer se može koristiti za izvršavanje širokog spektra zadataka kada je u pitanju ukupna organizacija PVO.

Kineski raketni sistem FK-3 je izvozna verzija HK-22 koji se nalazi u naoružanju kineske armije. U medijima se ovaj sistem još naziva i "kineskim S-300". Srbija je do sada nabavila jednu bateriju ovih sistema a njene potrebe uključuju nabavku koja je ekvivalentna jednom do dva diviziona (divizion se sastoji od četiri baterije). Operativna baterija ovog sistema obezbeđuje širi vazdušni prostor iznad glavnog grada u radijusu do 100km.

U sastavu jedne baterije se nalaze osmatrački radar JSG-100 (dometa do 240km), nišanski radar H-200 (dometa 180km), četiri samohodna lansirna vozila sa ukupno 16 raketa, komandno vozilo CCV koje daljinskim putem objedinjava i kontroliše rad oba radara uključujući i samohodna lansirna vozila, kolimatorske stanice, agregati za funkcionisanje celog sistema koji se nalaze na vozilima, elementi logistike za transport i pretovar raketa, vozila za održavanje. Procena je da ukupan broj vozila koji se nalaze u sastavu jedne baterije dostiže od 15 jedinica.

Baterija raketnog sistema FK-3 može da gađa širok spektar vazdušnih ciljeva na daljinama 100 (120) km. Radarska komponenta omogućava zahvat do šest najopasnijih ciljeva na koje se obično lansiraju po dve rakete čime se obezbeđuje izuzetno visok procenat uspešnosti.

Divizion ovih sredstava može jednovremeno da napadne 24-32 cilja sa ukupno 64 rakete. Po svojim tehničko-taktičkim mogućnostima predstavlja značajno pojačanje za PVO Vojske Srbije.