Nemačka fondacija "Fridrih Ebert" promenila ime ZSO?

Nemci nazvali Zajednicu srpskih opština "Zajednicom opština u `Republici Kosovo` u kojima je zajednica kosovskih Srba većina"

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su preformulisali i naziv u "Zajednica opština u Republici 'Kosovo' u kojima je zajednica kosovskih Srba većina".

U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je reč o prezentaciji statuta "Asocijacije opština u Republici 'Kosovo', u kojoj je zajednica kosovskih Srba većina", a koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir, prenosi "Kosovo onlajn" pisanje albanskih medija.

Fondacija podseća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica "o nerešenim pitanjima između 'Kosova' i Srbije", kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, koji je prethodio izradi statuta.

Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu.

"Zato, u visoko politički instrumentalizovanom okruženju, objavljivanje naše verzije nacrta treba posmatrati više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima", navodi u saopštenju ove nemačke fondacije.

Istakli su da žele da podstaknu javnu raspravu i ponude preporuke o formiranju ZSO.

"Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu, kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima", piše u saopštenju.