Srbija i Balkan

Stejt department: Podržavamo evropski plan u dijalogu Beograda i Prištine

I "Kosovo" i Srbija treba da sprovedu potpisane sporazume i ispune svoje obaveze, poručio Ned Prajs
Stejt department: Podržavamo evropski plan u dijalogu Beograda i Prištine© Mark Wilson/Getty Images

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs poručio je da SAD ostaju aktivna strana u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i snažno podržavaju nastavak pregovora pod posredovanjem EU.

Prajs je dodao da to što se u naslovu takozvanog evropskog plana ne pominju SAD, ne znači da je Vašington odustao od svoje aktivne uloge u rešavanju "kosovskog spora".

"Mislim da ste videli tokom ove administracije. Nedavno, naš zamenik pomoćnika sekretara Gabrijel Eskobar, zajedno sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarao o predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Prajs za američki portal "Pavlović tudej".

Na pitanje kakva očekivanja sekretar Blinken ima od predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko odbijanja ili prihvatanja ovog predloga, Prajs je rekao da SAD i EU očekuju da sve strane, uključujući i prištinsku "ispune svoje obaveze" i ranije potpisane sporazume.

"I Kosovo i Srbija u ovom slučaju treba da sprovedu sporazume koje su već potpisali upravo kroz ovaj proces dijaloga", poručio je portparol Stejt departmenta, dodajući da to uključuje i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je Prajs.

On navodi i da SAD "snažno" podstiču povratak predstavnika Srba sa severa KiM u institucije koje su prethodno napustili "što je pre moguće, kako bi poboljšali bezbednost i stabilnost" u regionu.

"Ovo su poruke koje Kosovo i Srbija dobijaju od SAD. Dakle, mi veoma podržavamo ovaj proces", rekao je Prajs.

Prema rečima portparola Stejt departmenta, dijalog koji vodi EU "ima potencijal da bude efikasno sredstvo za smanjenje tenzije i rešavanje sukoba" između Beograda i Prištine.

image