Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije u Americi: Obnova bogoslužbenog života u SAD

Planirano je da poglavar SPC poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika
Patrijarh Porfirije u Americi: Obnova bogoslužbenog života u SAD© spc.rs

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije u okviru radne posete Americi obišao je Crkvu Svetog Save u Njujorku i tom prilikom se upoznao sa tokom radova na obnovi crkve teško oštećene u požaru na Vaskrs 2016. godine, saopšteno je na sajtu SPC.

"U pratnji vladike Mitrofana, oca Velibora i đakona Dragana, upoznao sam se sa radovima na obnovi Crkve Svetog Save u Njujorku, koja je veoma teško oštećena u požaru na Vaskrs 2016. godine. Zaključili smo da je dosta urađeno za proteklih šest godina, ali da je mnogo više posla preostalo i da svi moramo nastojati da budemo efikasniji", naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije izrazio je nadu da će radovi ubrzo biti završeni.

"Molimo se Bogu i Svetom Savi da se radovi na adaptaciji što pre završe kako bi naši vernici mogli da se ponovo sabiraju u svom hramu. Hvala Bogu na svemu", zaključio je poglavar SPC.

Podsetimo, patrijarh srpski Porfirije, u pratnji protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića i protođakona dr Dragana Radića, doputovao je 24. januara 2023. godine u radnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama. 

Na njujorškom aerodromu "Džon Kenedi" patrijarha su dočekali njegovo preosveštenstvo episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Živojin Jakovljević, starešina Saborne crkve Svetog Save u Njujorku i paroh njujorški, protonamesnik Milan Dragović, časnici Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku na čelu sa predsednikom g. Veljkom Dobrilovićem, parohijanima i decom.

Po starom narodnom običaju, sačuvanom i negovanom među njujorškim Srbima, deca su svog patrijarha dočekala obučena u srpske narodne nošnje sa dobrodošlicom: hlebom i solju.

Protojerej-stavrofor Živojin Jakovljević je u ime njujorških Srba poželeo dobrodošlicu poglavaru SPC i duhovnom ocu pravoslavnih Srba bez obzira gde se nalaze, izrazivši uverenje da će poseta patrijarha srpskog dodatno osnažiti duhovno jedinstvo i slogu srpskog naroda na severnoameričkom kontinentu.

Planirano je da poglavar SPC od 24. do 28. januara boravi u parohiji i Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. 

U Njujorku će patrijarh služiti liturgiju, a potom će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save – zaštitnika tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u  Njujorku, a održaće i više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara,  posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planiran je i susret sa nadležnim episkopima Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

image