Srbija i Balkan

Ambasador SAD u Prištini zaćutao: Imam mnogo toga da kažem, ali ne sada

Džefri Hovenijer sastaće se 31. januara sa političkim liderima, prištinskim zvaničnicima, diplomatama i predstavnicima civilnog društva na KiM, na dnevnom redu biće ZSO
Ambasador SAD u Prištini zaćutao: Imam mnogo toga da kažem, ali ne sadaGetty © Ferdi Limani

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer odbio je da govori o najnovijim političkim dešavanjima na Kosovu i Matohiji, prenosi "Reporteri".

"Imam puno toga da kažem sledeće sedmice", kratko je odgovorio Hovenijer.

Naime, američki amabasador u Prištini Džefri Hovenijer zakazao je debatu o ZSO za 31. januar, a za koju su poziv dobili politički lideri, prištinski zvaničnici, diplomate, predstavnici civilnog društva na KiM.

Hovenijerovu inicijativu podržao je njegov nemački kolega Jorn Rode, koji je juče poručio i da je saglasan sa Šoleom da je važno postići napredak u diskusiji o ZSO.

"Naš cilj je da čujemo direktno od različitih aktera o njihovoj posvećenosti ZSO i podršci dijalogu između 'Kosova' i Srbije uz podršku Evropske unije. Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim dugoročnim ciljevima da unapredimo integraciju 'Kosova' u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške građanima Kosova", naveli su iz ambasade u saopštenju.

Ambasador Hovenijer učestvovao je na međunarodnoj konferenciji o sajber sigurnosti "Sajber ​​zero".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je prisutan na konferenciji, o sinoćnjem sastanku sa evropskim posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom poručio je da"Priština neće tolerisati da ZSO bude preduslov".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, kako bi ih ubedio da prihvate predlog EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji sadrži 11 tačaka.

image