Srbija i Balkan

Kurti: Nećemo tolerisati da ZSO bude preduslov dijaloga

Premijer privremenih prištinskih institucija, komentarišući "evropski plan", podseća da su u prethodnim godinama potpisana 33 sporazuma u Briselu, kao i da nijedan ne može biti prioritetan u odnosu na neki drugi
Kurti: Nećemo tolerisati da ZSO bude preduslov dijaloga© Yoshio Tsunoda/AFLO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da albanska strana neće tolerisati da Zajednica srpskih opština bude obavezan preduslov u procesu dijaloga sa srpskim predstavnicima, prenosi "Koha".

"Pregovarački proces treba da nas vodi napred, poštujem poverljivost razgovora, ali ponavljam da nijedan od 33 potpisana sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi predloga Evropske unije imaju brojeve ispred, što znači da imaju rang", rekao je Kurti komentarišući insistiranje međunarodne zajednice da se postigne dogovor oko ZSO.

Kurti koji se, inače, juče sastao sa specijalnim izvestiocem EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, tvrdi i da je sporazum o ZSO jedini od 33 sporazuma iz Brisela koji nije prošao test Ustavnog suda. 

On je ponovio i da bi konačni dogovor sa Srbijom trebalo da bude usredsređen na međusobno priznanje, jer samo tako se, kako ističe, mogu normalizovati odnosi "Kosova" i Srbije.

Kurti se osvrnuo i "evropski plan" za KiM. 

"Ovaj predlog ima pet rečenica u preambuli i ukupno 10 članova. Kada smo ga dobili 9. septembra rekli smo da je to dobra osnova za dalje razgovore. To je okvir i platforma koja nam omogućava da idemo napred, ali je potreban pregovarački proces razgovora da bi se postigao dogovor.  Ono što ističemo je da s jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i da ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet u odnosu na drugi sporazum", rekao je Kurti.

image