Srbija i Balkan

Nemačka nevladina organizacija jača od Evropske unije? U nacrtu statuta za ZSO pogazili Brisel

Ne postoji mogućnost, niti se bilo ko saglasio da "Fridrih Ebert", ili bilo koja druga nevladina organizacija bude nadležna za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština
Nemačka nevladina organizacija jača od Evropske unije? U nacrtu statuta za ZSO pogazili Briselwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Nemačka fondacija "Fridrih Ebert" nedavno je sastavila predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO). Detalje nacrta danas je objavio portal Nova S, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa pravom je izuzetno negativno reagovao na ovaj dokument.

"Na šta sam posebno poludeo od besa... Obaveštavaju nas da 'Fridrih Ebert fondacija' nemačke stranke SPD, pravi nacrt Statuta ZSO. Da nemačka nevladina organizacija govori o kompetencijama ZSO… Nije to vaš posao, postoji srpski upravljački tim koji treba time da se bavi. Nije to vaš posao", rekao je Vučić i upitao: "Ko ste vi da se bavite ZSO? Kakve veze vi imate sa Srbima?".

Nemačka fondacija, naime, preuzela je na sebe pisanje predloga statuta Zajednice srpskih opština, iako je Briselskim sporazumom, koji je potpisan pre gotovo deset godina, jasno regulisano ko je nadležan za ovo pitanje. Takođe, nešto više od dve godine kasnije, u avgustu 2015. potpisan je Sporazum o Zajednici srpskih opština koji sadrži opšte principe za konstituisanje te institucije, njen pravni okvir, kao i detaljan spisak nadležnosti.

Tada je jasno definisano da nadležnost za izradu nacrta statuta ima upravljački tim, što znači da nevladine organizacije, poput pomenutog nemačkog instituta, nemaju pravo da se tu mešaju.

Sporazumima je tačno utvrđeno kakva će ovlašćenja imati ZSO i opštim principima je definisano kako će ona izgledati. Još 2018. godine je upravljačkim tim, kojeg je za to ovlastio evropski posrednik završio nacrt statuta. Oni su nacrt statuta poslali, a EU posrednik mora da sazove sastanak na visokom političkom nivou na kome bi upravljački tim predstavio taj nacrt, rekao je izvor RT Balkan upućen u pregovore.

Dakle, ne postoji mogućnost, niti se bilo ko saglasio da "Fridrih Ebert", ili bilo koja druga nevladina organizacija bude nadležna za izradu nacrta statuta.

Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (Briselski sporazum) definisan je i tačan sastav i funkcionisanje tima za uspostavljanje ZSO.

Prema ovom sporazumu, upravljački tim za uspostavljanje ZSO će biti sačinjen od predstavnika svake od četiri opština na severu. Jedan član Upravljačkog tima će biti odgovoran za koordinaciju i organizaciju rada, a odluke će se donositi većinom glasova.

Stoga je nejasno zašto je fondacija "Fridrih Ebert" sastavila još jedan dokument i teško je ne zapitati se da li je u pitanju još jedna zamka ili novi vid pritisaka na Beograd. Daleko od toga da je ovo prvi put da se Zapad, u ovom slučaju Nemačka, mešaju u unutrašnja pitanja Srbije.

"Kosovo" u ZSO?

Da je ovo još jedan pokušaj Zapadnih pokrovitelja tzv. Kosova da čine ustupke Prištini, a Srbiji oduzmu i ono malo prava koja je dobila, jasno pokazuju razlike između Sporazuma o Zajednici srpskih opština potpisanog 2015. godine i onog koji je sastavila nemačka fondacija "Fridrih Ebert".

U sporazumu iz 2015. jasno je naznačeno da će Statut usvojiti konstitutivna skupština, koju će činiti izabrani članovi skupština opština članica.

Međutim, u sporazumu nemačke fondacije najednom se pojavljuje "Kosovo", tačnije piše da se "Statut usvaja pravnim aktom Vlade Kosova, a nakon saglasnosti Ustavnog suda postaje deo pravnog sistema Kosova".

I za raspuštanje ZSO, bez ikakve osnove, fondacija "Fridrih Ebert" zadužila je vladu lažne države.

"Cela ZSO se može raspustiti samo odlukom dvotrećinske većine u Skupštini, dok samo raspuštanje sprovodi Vlada Kosova", navodi se u nacrtu, dok je u Sporazumu o ZSO jasno naznačeno da se Asocijacija to, jest Zajednica može raspustiti samo odlukom njene Skupštine, koja je usvojena dvotrećinskom većinom njenih opština članica.

u Sporazumu o ZSO ističe se da će Zajednica u svojim odnosima prema centralnim vlastima promovisati interese srpske zajednice.

Nemačka fondacija, međutim, navodi da bi "Savet ZSO bio sastavljen od najviše 30 članova, a sastav će odražavati etničku raznolikost učesnika opština".

Takođe, prema ideji "Fridrih Eberta", članovi Zajednice srpskih opština, mogu biti i članovi drugih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih udruženja.

Briselskim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima "Kosova" već je predviđeno da se Zajednica uspostavlja kao Asocijacija opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

U tački 15 predloga nemačkog instituta piše da će ZSO sarađivati sa kosovskim centralnim vlastima, razmenjivati informacije, a u duhu promovisanja demokratije i multietičnosti, u skladu sa kosovskim pravnim sistemom, a tačka 18 predviđa da kontrolu rada Zajednice sprovodi Vlada Kosova i to u roku od godinu dana od donošenja statuta.

Dakle, čak i iz površnog čitanja nacrta statuta, jasno je da je ideja o ZSO koju ima nemački institut daleko od onoga što je zvanično potpisano u godinama iza nas. "Fridrih Ebert", koji, ponovimo, nema nikakvu nadležnost kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, kroz dokument koji nema nikakvu vrednost, pokušava da u pomenutu zajednicu "uvuče" čelnike lažne države, pa i vlasti "Kosova".

Na taj način, izvesno je, neko preostalom srpskom narodu na Kosmetu namerava da oduzme i ono malo što im pripada, a na šta se Priština obavezala pre gotovo jednu deceniju - Zajednicu srpskih opština. Možda je sada konačno jasnije zašto zvaničnici sa Zapada svoje "čedo" Prištinu uporno pozivaju da formira ZSO, jer, čini se, to uopšte ne bi ni bila Zajednica srpskih opština, već struktura krojena po meri Zapada u kojoj bi Priština imala glavnu reč. Čini se da Srbi, po ko zna koji put, ne bi dobili ništa.

image