Server: ZSO nije bila u prvoj verziji nemačko-francuskog predloga

Albanski lobista smatra da je najveći nedostatak ovog predloga to što nema direktnog pozivanja na priznanje tzv. Kosova od strane pet članica Evropske unije

Jedan od američkih "specijalaca" zaduženih za Balkan, albanski lobista, Danijel Server tvrdi da Zajednice srpskih opština (ZSO) nije bilo u osnovnoj verziji nemačko-francuskog predloga, prenosi "Kosovo onlajn".

Navode da je Srbija tražila od EU da ZSO mora biti formirana što pre, kao i da je Kvinta izašla u susret zahtevu Beograda u drugoj verziji predloga, Server ocenjuje kao "sumnjiv dodatak" s jedne i "važnim nedostajućim elementima" s druge strane.

Dodaje i da predlog predviđa da Zajednicu direktno finansira Srbija.

"Sigurno je da bi Beograd mogao da koristi Zajednicu da vrši kontrolu, ali Beograd već kontroliše i finansira većinske srpske opštine preko Srpske liste", rekao je Server.

On navodi da je jedino pozitivno to što bi kontrola i finansiranje ZSO od strane Beograda postalo transparentno, dok kritikuje to što u predlogu, kako kaže, nije ukazano na ustav tzv. Kosova kao polaznu osnovu.

Serveru je, naravno, problematično i to što u predlogu nema "očiglednog pozivanja na priznanje `Kosova` od strane pet članica EU koje ga ne priznaju".

Server je ocenio da, čak i ako bi tih pet zemalja priznalo nezavisnost Kosova, nemačko-francuski sporazum ne bi bio ni sličan sporazumu o dve Nemačke iz 1973. godine, po kome je navodno napravljen, jer "Kosovo" nema šansu da preko ovog sporazuma postane članica Ujedinjenih nacija.

Niko više na Balkanu ne veruje u proširenje EU, dok  proteklih godina nisu napravljeni gotovo nikakvi koraci u tom pravcu, kako navodi, "pogotovo u Srbiji", smatra Server

On dodaje da se među diplomatama koje se bave ovim predlogom govori o "međurešenju", dok SAD, koje značajno stoje iza predloga, kako kaže, žele da smire situaciju na Balkanu i ograniče uticaj Rusije.

Server smatra i da je relativno lako da se na tzv. Kosovo izvrši pritisak, jer Priština nema drugi izbor nego da prati NATO i EU.

"Relativno je lako izvršiti pritisak na državu koja nema drugu opciju osim da uđe u NATO i EU. Pritisak na Srbiju je znatno manji. Predsednik Vučić je odigrao uspešnu defanzivnu igru, balansirajući između Rusije i Kine protiv EU i SAD. Ali, igra je možda sada gotova. Evropljani su Srbiji postavili oštar ultimatum, čiji je konkretan sadržaj neizvestan, ali lako zamisliv", istakao je Server.

Dodaje da je u poslednje vreme jasno da je pritisak na Srbiju pojačan i da ostaje da se vidi da li će biti dovoljan i da li će, kako kaže, dovesti do željenog rezultata.