Ambasador Italije: Nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez formiranja ZSO

Luka Gori ističe da je važno da "svi zajedno radimo" na tome da se stabilizuju odnosi Srbije i tzv. Kosova, kao i da srpske vlasti "odlično znaju kako da zaštite nacionalne interese"

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je da je ključni element normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova implementacija sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) i da je važno da ta ideja bude sprovedena u najkraćem mogućem roku.

"Veoma cenimo pristup predsednika Aleksandra Vučića. Narednih dana odvijaće se debata u Srbiji u vezi s budućnošću Kosova. Važno je da svi zajedno radimo, konstruktivno, kako bi se stabilizovali odnosi Srbije i 'Kosova'", izjavio je Gori u intervjuu Tanjugu.

Na pitanje da li bi preporučio Srbiji da prihvati evropski predlog o rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, tj. nemačko-francuski plan, Gori je odgovorio da on ne može da daje sugestije srpskim vlastima, jer "oni odlično znaju kako da zaštite nacionalne interese Srbije".

Na temu proširenja Evropske unije, Gori je rekao da je to ključna tema za Italiju i podsetio da je EU nedavno započela pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da je BiH dobila status kandidata.

"Proces proširenja napreduje na Balkanu, ali nažalost taj napredak je spor. I potpuno razumem frustraciju i javno mnjenje u vezi s proširenjem i razumem da moramo brže da se širimo. To je s jedne strane odgovornost EU, a s druge strane,  zemalja u regionu koje moraju da sprovedu reforme", pojasnio je ambasador i istakao da u tom smislu Srbija posebno napreduje kada se radi o pravosudnoj reformi.

Takođe, Gori je istakao da će njegova zemlja dati sve od sebe da taj proces ubrza budući da je krucijalan za stabilnost regiona i budućnost cele Evrope.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Italije odlični u svim sferama, pre svega u političkoj, i podsetio na nedavni susret italijanske premijerke Đorđe Meloni s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.