Kurti: Albanci trpeli srpski teror kao Jevreji u Holokaustu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da Albanci gaje posebne empatije prema žrtvama Holokausta jer su i "sami žrtve genocida, deportacije, etničkog čišćenja od strane Srbije"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, rekao je, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, da je Holokaust dao snagu i međunarodno priznanje konceptu genocida, a da Albanci gaje posebnu empatiju prema tome.

"U mračnim godinama Drugog svetskog rata, kada su Jevreji posvuda bili proganjani i ubijani i kada su im malo vrata bila otvorena, nekoliko stotina Jevreja koji su izbegli iz različitih zemalja Evrope, uzeli su pod zaštitu Albanci i sklonili ih", rekao je Kurti, prenosi "Koha".

On je dodao da su Albanci i sami žrtve genocida, deportacije, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti koje je Srbija počinila nad njima.

"Albanci su gajili posebnu empatiju prema ovim vrstama zločina još od vremena Holokausta", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kurti je naveo da je, "učeći iz Holokausta, međunarodna zajednica bombardovala Jugoslaviju 1999. godine kako bi zaustavila genocid nad kosovskim Albancima".

"Poučeni Holokaustom SAD i NATO koje su bombardovale Jugoslaviju 1999. godine, zaustavile su produbljivanje genocida Srbije nad Albancima na Kosovu. Izrael je tada takođe primio i sklonio nekoliko desetina albanskih izbeglica. Izrael je priznao Republiku 'Kosovo' 20 godina kasnije. Narod i institucije 'Kosova' nikada neće zaboraviti žrtve Holokausta, onog vremena kada su Albanci, utočištem i spasavanjem izbeglih Jevreja, dali dokaz, koji je danas poznat širom sveta, da su plemeniti ljudi", naglasio je Kurti.

Podsetimo, ministarstvo kulture, omladine i sporta, tzv. Kosova, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Metohiji, u februaru prošle godine započeli su restauratorske radove na kući Džafera Deve, istaknutog nacističkog kolaboranta koga je Hitler odlikovao.

Ta akcija je posle reakcija u srpskoj i izraelskoj javnosti ubrzo stopirana, a ambasador Nemačke na tzv. Kosovu Jorn Rode, koji je zabrinuto reagovao nakon vesti o restauraciji kuće Džafera Deve, pojasnio je da Nemačka nema problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve, za kojeg sa uverenjem kaže da je bio saradnik nacista i da je bio deo zloglasne divizije "Skenderbeg".

Međutim, Ministarstvo kulture tzv. Kosova, u budžetu za 2023. godinu ponovo je izdvojilo 300.000 evra za renoviranje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.