Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Da li je budućnost Srbije samo članstvo u NATO?

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta voleli bismo da vidimo u štampi sasvim druge poruke, poručio je ruski ambasador u Srbiji u komentaru na intervju zamenice Državnog sekretara SAD Karen Donfrid za beogradski list
Bocan-Harčenko: Da li je budućnost Srbije samo članstvo u NATO?© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na intervju zamenice Državnog sekretara SAD Karen Donfrid za beogradski list "Srpski telegraf", koja, kako kaže, odgovarajući na skoro svako pitanje agituje za "evroatlantski put" Srbije, koji podrazumeva, kako shvatamo, i članstvo u NATO-u.

"Očigledno je nepoštovanje prema suverenoj politici Beograda u čijim je strateškim dokumentima utvrđena vojna neutralnost. Taj pristup nema veze sa ravnopravnošću. Dakle, na kojim principima Vašington želi da "gradi saradnju" sa Srbijom?", pita Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Donfrid poručuje da nije u redu da veća i snažnija zemlja oduzme suverenu teritoriju slabije zemlje.

"Evo pitanja: kojeg slučaja, kad već dozvoljava sebi tu retoriku, američki diplomata, verovatno, ne želi da se seti u intervjuu za srpski medij?", komentariše ruski ambasador.

On se pita kako se može verovati zameniku Državnog sekretara SAD koja, kako kaže, tvrdi da američka administracija tobože "ima interes da se rat okonča", kada Vašington nerazborito povećava isporuke naoružanja kijevskom režimu, tražeći isto od evropskih zemalja?".

Ambasador poručuje da to može da rezultira samo nastavkom eskalacije, i ničim drugim.

"Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta voleli bismo da vidimo u štampi sasvim druge poruke", zaključio je Bocan-Harčenko.

image