Dačić: Teške posledice za Srbiju ako budemo opstruirali dogovor

Neće biti nikakvih sankcija protiv Srbije, Brisel je Vučićev stav ocenio konstruktivnim, naveo je ministar spoljnih poslova

Crvene linije za Srbiju kada je u pitanju napredak u dijalogu Beograda i Prištine su da nema članstva "Kosova" u Ujedinjene nacija i prethodno formirana Zajednica srpskih opština, ponovio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Jasno su nam predočene posledice ako Srbija bude ta koja bi opstruirala dogovor, pre svega sa teškim posledicama za budućnost Srbije", objasnio je šef diplomatije u intervjuu za "Kurir".

Dačić kaže da je nekoliko dokumenata na stolu, ali da nijedna verzija postojećeg "evropskog plana" neće biti laka.

"Odavno je prošlo vreme za laka rešenja i mi već deset godina razgovaramo o mogućim rešenjima, ne o lakim i teškim", rekao je Dačić i dodao da je prošla decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma koji važi za najbolju moguću opciju, ali je blokirana zbog ponašanja Prištine i njenih zapadnih pokrovitelja.

Srpski ministar spoljnih poslova kaže da u ovom trenutku Srbija ragovara sa nekoliko Zapada, sa Amerikancima, Nemcima, Francuzima, Britancima, Italijanima i Miroslavom Lajčakom.

"Svi oni imaju svoje pojedinačne interese i očekivanja, ali mi ih tretiramo kao partnere koji se trude da dođemo do kompromisa i to je tako otkako je, ne našom voljom, dijalog izmešten iz UN i EU. To je realnost", poručio je Dačić i dodao da ne treba da se zaboravi da Srbija ostvaruje dve trećine svoje trgovinske razmene sa njima, da su to zemlje koje zapošljavaju nekoliko stotina hiljada ljudi i da to ne sme da se gleda odvojeno od pitanja KiM.

Dačić je podvukao da neće biti nikakvih sankcija protiv Srbije, da je Brisel stav Vučića ocenio konstruktivnim, za razliku od Kurtijevog.

"Mi očekujemo da se formira ZSO i pozdravljamo izjave Zapada, a naročito SAD da će to da bude urađeno", zaključio je srpski šef diplomatije.