Srbija i Balkan

Drecun: Briselski sporazum jasno definiše ZSO, nema prostora za druge predloge

Ovo je pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju
Drecun: Briselski sporazum jasno definiše ZSO, nema prostora za druge predloge© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ponovio je Briselski sporazum precizno definisao šta treba da se uradi da bi se formirala ZSO i da nema prostora za druge predloge.

"Prvi Briselski sporazum u šest tačaka definiše da će postojati asocijacija opština u kojoj Srbi čine većinu na Kosovu i Metohiji. Zajednica u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, što znači da ima i ljudi drugih nacionalnosti. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu, ako se o tome saglase članovi", rekao je Drecun za RTS.

On je istakao da će nakon usaglašavanja članova dve strane formirati upravljački tim za formiranje Zajednice i da će ga činiti predstavnici četiri opštine na severu KiM koji će izraditi nacrt statuta, koji u oni izradili.

Drecun je naveo da nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije Prištine dok se ne formira ZSO.

"Ovo je pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine, iako Kurti govori da za njega Briselski sporazumi ne postoje i da neće biti formirana ZSO i da treba razgovarati samo o manjinskim pravima. Izbegava da koristi termine koji se koriste u Briselskom sporazumu", napomenuo je. 

Drecun je rekao da predlog statuta koje je uradila nemačka nevladina organizacije Fridrih Ebert smatra pokušajem nemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je reč o ZSO.

Kako je istakao, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara je korektan i "interesantan je stav da je ZSO u skladu sa ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana", istakao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

"Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbedan život i ekonomski razvoj", rekao je Drecun.

Drecun je rekao da nema članstva "Kosova" u UN, niti prihvatamo da priznamo lažnu državu Kosovo. Drecun kaže da se vidi jedan drugačiji koncept SAD o nastavku dijaloga od onog koji je predstavljen u francusko-nemačkom planu.

"SAD su prihvatile stav Beograda . Stav SAD je korektniji zbog snažnog stava Beograda koji je rekao da nema nastavka dijaloga pre formiranja ZSO i nema povratka Srba u prištineke institucije", istakao je Drecun.

"Kosovo" nije oteto, u toku je pokušaj da ga otmu

Govoreći o izjavi hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je rekao da je "Kosovo" oteto od Srbije, kaže da Milanović ima trenutke kada se pogleda u ogledalo i kada mu proradi savest pa kaže nešto istinito.

"Ne bih se složio sa njim da je 'Kosovo' oteto, u toku je pokušaj, a dok ga konačno otmu, a ja se nadam da neće, ima mnogo vode da prođe Dunavom i Savom. Iz ovog čoveka je progovorila istina. Ali to ne znači da će oni promeniti stav.", kaže Drecun.

Ocenio je da je važno da se predsedniku Aleksandru Vučiću pruži snažna podrška većine u parlamentu u nameri da istraje u odbrani naših državnih interesa, na način da može da razgovara nakon formiranja ZSO o francusko-nemačkom predlogu, ali da nikako ne prihvati da se pređu naše crvene linije.

"Nema članstva 'Kosova' u UN što se nas tiče, niti ćemo prihvatiti lažnu državu, o svemu drugom može da se razgovara", zaključuje Drecun.

image