Hovenijer nakon panela o ZSO: Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga

Sastanak je inicirao ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer

U ambasadi SAD u Prištini završen je sastanak o Zajednici srpskih opština koji je prošle nedelje najavio ambasador Džefri Hovenijer. Razgovor sa državnim zvaničnicima, političkim liderima, diplomatama i organizacijama civilnog društva počeo je u 10 časova.

Nakon ove diskusije ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da će Amerika nastaviti da se zalaže za sporovođenje svih obaveza iz dijaloga.

On je na Tviteru zahvalio svima koji su učestvovali na današnjem sastanku o Zajednici srpskih opština i podelili svoje stavove o tom pitanju.

"Danas smo održali diskusiju u zgradi ambasade SAD u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zahvalni smo različitim prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga", rekao je Hovenijer.

U diskusiji su, pored predstavnika vlasti i predstavnika opozicionih partija, bili i članovi civilnog društva.

Na sastanku razmatrano kako uklopiti ZSO u pravni okvir tzv. Kosova 

Milica Andrić Rakić iz organizacije Nova društvena inicijativa u Severnoj Mitrovici, nakon sastanka, iznela je detalje o čemu je bilo reči, javlja "Reporteri".

Ona je rekla da je na sastanku bilo reči o tome kako bi Zajednica opština sa srpskom većinom mogla da funkcioniše u pravnom okviru tzv. Kosova u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Razgovarali smo o tome kako bi Zajednica opština sa srpskom većinom mogla da funkcioniše u pravnom okviru 'Kosova' u skladu sa Briselskim sporazumom. Ne mogu da kažem da ima definitivnog rešenja sa sastanka. Bilo je različitih mišljenja i debata, bilo je civilizovane debate, što je najvažnije. Predstavnici institucija su imali svoj stav, koji je sada javan, da još uvek ne razumeju potrebu za osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom i da Ahtisarijev plan odgovara potrebama zajednice. Bilo je mnogo razgovora o tome kako će se ZSO sprovoditi, kakva će ovlašćenja imati, zakonski okvir i drugo", rekla je ona medijima.

Kako prenose prištinski mediji, pred početak sastanaka, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije želeo da ga komentariše, dok je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila da je "sve što ima veze sa Amerikom dobro".

Ambasada je juče saopštila da je dobila potvrdu iz kabineta prištinskog premijera i predsednika da će poslati svoje predstavnike na sastanak.

"Sastanak je tek počeo, verujem da će oni koji su na sastanku reći svoje", rekao je Kurti odgovarajući na pitanje novinara, prenosi "Kosovapres".

Sastanku prisustvuju šef njegovog kabineta Luan Dalipi i nekoliko ministara njegove vlade.

Stano: Svi sporazumi iz Briselskog dijaloga moraju biti sprovedeni

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je stav EU da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi "Reporteri".

Stano je tako odgovorio na izjavu premijera Aljbina Kurtija koji je kazao da međunarodni faktor insistira na primeni Sporazuma o pridruživanju, ali da je nepravedno što je Sporazum o pridruživanju preduslov za početak pregovora tzv. Kosova i Srbije u skladu sa francusko-nemačkim planom.

Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza Prištine.

"Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za 'Kosovo'", rekao je Stano.

Ambasada Italije u Prištini saopštila je danas da posvećenost tzv. Kosova formiranju Zajednice srpskih opština ne podriva Ustav samoproglašenog Kosova, niti ugrožava njegov suverenitet.

Kako su iz Ambasade Italije poručili na Tviteru, formiranjem ZSO Priština će napraviti ključan korak u izgradnji svoje budućnosti.

"Implementirajući ZSO, 'Kosovo' će učiniti ključan korak u izgradnji svoje budućnosti kao multietničke zemlje, integrisane u evroatlantske strukture", naveli su iz Ambasade, dajući podršku porukama koje su u autorskom tekstu o ZSO izneli savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na trgu u Prištini organizovan je protest protiv osnivanja Zajednice srpskih opština.

Nezadovoljni građani okupili su se na prištinskom trgu protiv ovog zahteva SAD i EU.

Pre početka diskusije o ZSO iz ambasade je saopšteno da se raduju što će čuti promišljene perspektive od različitih grupa civilnog društva, vladinih zvaničnika i političkih lidera.

"Američka ambasada u Prištini sazvala je danas sastanak o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) na 'Kosovu'. Radujemo se što ćemo čuti promišljene perspektive od različitih grupa lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika i političkih lidera", navodi iz ambasade.

Sastanak je inicirao ambasador SAD Džefri Hovenijer, a pozvan je novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.