Ambasadori SAD i Britanije u Prištini: "Kosovo" se obavezalo na formiranje ZSO

Britanski ambasador je ocenio da uspostavljanje ZSO nije samo međunarodna obaveza, već i prilika za Srbe "da budu sastavni deo Kosova"

"Kosovo se kroz dijalog obavezalo na uspostavljanje ZSO i na stranama u dijalogu je da se dogovore o formi i vremenu", napisao je ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot, povodom današnjeg sastanka u Prištini u organizaciji američkog ambasadora Džefa Hovenijera u ambasadi SAD.

Abot je ocenio da uspostavljanje ZSO nije samo međunarodna obaveza, već i prilika za Srbe "da budu sastavni deo Kosova".

"Kosovo je multietnička zemlja i njegove opštine će ostati multietničke. Nije u pitanju stvaranje monoetničkih enklava", dodao je britanski diplomata.

Sastanku posvećenom formiranju ZSO prisustvovali su predstavnici kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, predstavnici nevladinih organizacija, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, kao i ministar za zajednice u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić.

Hovenijer: Protivimo se Republici Srpskoj na "Kosovu"

Hovenijer je naveo da će Amerika nastaviti da se zalaže za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga, te da su spremni da pruže ekspertizu i političku podršku u svakom trenutku.

Naglasio je da je njegova zemlja jasno stavila do znanja da "ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova" ili koji "ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter Kosova".

"Snažno se protivimo stvaranju entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini", rekao je on i pozvao Prištinu da hitno da svoje predloge oko formiranja Zajednice.

Rašić o "interesnom skupu"

Ministar za zajednice i povratak u Vladi tzv. Kosova, Nenad Rašić, za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da se na sastanku razgovaralo o političkom i pravnom okviru Zajednice opština sa srpskom većinom, te dodao da se radilo o "interesantnom skupu". On je naveo i da su učesnici imali argument za svoje stavove o Zajednici.

"Bilo je replika i različitog mišljenja ali sveukupno verujem da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou", kaže Rašić.

On je naveo i da su učesnici razgovora bili "relevantni sagovornici", svesni situacije i okolnosti pod kojima je pokrenuta diskusija o formiranju Zajednice.

"Ima potencijala za dalje razgovore", zaključio je Rašić za RSE.

Podsećamo, Rašić je 24. januara za RSE rekao da je njegov stav da se sporazumi ne mogu ignorisati i u tom kontekstu istakao da treba izanalizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja Zajednice sa Ustavom i zakonima Kosova.

Srpska lista: Formiranje ZSO je zahtev srpskog naroda sa KiM

Srpska lista je danas na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine preuzata u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.

Na sastanku o formiranju ZSO, njenim nadležnostima, funkcionisanju i izazovima predstavnici Srpske liste jasno su naglasili da se formiranje ZSO mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta, a ne bilo ko drugi.

"Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda", navodi se u saopštenju Srpske liste nakon sastanka u Ambasadi SAD.

Rade posao koji nije predviđen Briselskim sporazumom

Podsetimo, Fondacija Fridrih Ebert predstavila je juče u Prištini Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, odnosno Asocijacije opština u kojoj je "zajednica kosovskih Srba" većina, a prema kojem će ona biti pravno lice osnovano u skladu sa ustavom i pravnim sistemom tzv. Kosova.

Imaće svoje zvanične simbole, uključujući zastavu, ali ni u jednom svom aspektu neće narušiti ustav tzv. Kosova, preneo je Tanjug.

Inače, nemačka nevladina organizacija preuzela je na sebe posao pisanja nacrta statuta ZSO, iako angažovanje nevladinih organizacija nije predviđeno ni Briselskim sporazumom, potpisanim pre više od deset godina, ni Sporazumom o Zajednici srpskih opština iz 2015. godine. Dokumentima koja su potpisala Beograd i Priština jasno je određeno ko ima nadležnosti po ovom pitanju.

Sporazumima je tačno utvrđeno kakva će ovlašćenja imati ZSO i opštim principima je definisano kako će ona izgledati. Još 2018. godine je upravljačkim tim, kojeg je za to ovlastio evropski posrednik završio nacrt statuta. Oni su nacrt statuta poslali, a EU posrednik mora da sazove sastanak na visokom političkom nivou na kome bi upravljački tim predstavio taj nacrt, rekao je izvor RT Balkan upućen u pregovore.

Dakle, ne postoji mogućnost, niti se bilo ko saglasio da "Fridrih Ebert", ili bilo koja druga nevladina organizacija bude nadležna za izradu nacrta statuta.